Müzikte zihinsel çalışma (Mental training) 'orloff-mental-system' metodları ve zihinsel çalışmanın sunduğu diğer olanaklar ışığında obua
Mental training in music / the oboe in the light of 'orloff-mental-system' methods and other opportunities mental training has to offer
- Tez No: 563152
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİLER AKINCI
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Çalışma, Müzik, Spor, Orloff-Tschekorsky, Obua, Mental Training, Music, Sports, Orloff-Tschekorsky, Oboe
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu uygulama raporunda müzik performansında zihinsel çalışma konusuna odaklanılmış, sporcular kadar müzisyenlere de büyük katkılar sunan bu çalışmalar eldeki kaynaklar ışığında incelenmiştir. İki ana bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde zihinsel çalışmanın kökeni ve tarihi, sporda zihinsel çalışma, spordaki zihinsel çalışma ile müzikteki zihinsel çalışma arasındaki farklar, müzik performansında zihinsel çalışma ve bu çalışmanın etki ve getirileri araştırılıp incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Prof. Tatjana Orloff-Tschekorsky'nin kurup sistemleştirdiği zihinsel çalışma sistemi Müzik Eğitiminde Zihinsel Çalışma'ya odaklanılmış, bu sistemin teknik ayrıntıları sunulduktan sonra obuacılar için bir zihinsel çalışma kılavuzu oluşturulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main focus of this performance report is mental training in music performance. In the study, mental training, which has been a great help to musicians as much as to athletes, was examined with the help of the available sources. In the first chapter of the study, which consists of two main chapters, topics such as the origin and history of mental training, mental training in sports, the differences between the mental training in sports and in music, mental training in music performance, and impacts and advantages of mental training in music performance, were explored and examined. The second chapter of the study focused on the mental training system called Mental Training in Musical Education, which was found and systematized by Prof. Tatjana Orloff-Tschekorsky. After presenting the technical details of this system, it was attempted to compose a mental training guide for oboe players.