Halk türkülerinde protest olgu ve Ruhi Su
The protest fact in folk songs and Ruhi Su
- Tez No: 563251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ruhi Su, Protest, Halk Müziği, Ozan, Âşık, Gelenek, Ruhi Su, To Protest, Folk Music, Bards, Tradition
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma; Türk müziğinde önemli bir yere sahip olan Ruhi Su'yu ve müziğini anlatabilme çabasının ürünüdür. Ruhi Su'nun müziği Cumhuriyet öncesi dönemden süregelen bir geleneğin izlerini taşımaktadır; lakin akademik eğitimi ve Cumhuriyet'in batılılaşma politikalarının etkisiyle icra etmiş olduğu müzik, farklı bir biçime ulaşmıştır. Ruhi Su'nun ezgilerinin ve düşüncelerinin ilerici bir yönü vardır; halk ezgilerini, halktan kopuk olmadan gerektiği gibi seslendirmenin, icra etmenin doğru olduğu görüşündedir. Bu anlamıyla kültürel alanı etkilemeye çalışmıştır. Ruhi Su'nun müziğini kavrayabilmek için ilk önce yaşantısına, akabinde akademik eğitimi ve Cumhuriyet öncesi dönemin ozan ve âşıklarının üzerinde yaratmış olduğu etki ele alınacaktır. Türkiye'nin dönemsel olarak yaşadığı siyasal süreç ve toplumsal olayların Ruhi Su'nun müziğindeki karşılığı değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to shed light on the character and works of Ruhi Su, one of the most substantial figures of Turkish music. The music of Ruhi Su bears the stamp of the pre- republic music in Turkey ;however, his music gets affected by the academic education he received and the westernization movement as well and reaches quite a different dimension. The melody and thoughts of Ruhi Su have a progressive aspect, he performs and pursues his art not in a vacuum but for people's sake. On that sense, he tries to affect the cultural atmosphere in Turkey. On the purpose of comprehending the music of Ruhi Su, principally his biography is examined and after, his academic education and the effects of the pre- republic bards of Turkey are investigated. The political atmosphere and the social events in Turkey during the period Ruhi Su lived in and the effects of this period on the music of Ruhi Su are researched.