Sosyal bilgilerde seyahatnamelerin yeri ve seyyahların gözüyle Nevşehir
The place of travelogues in social studies and Nevşehir from the eyes of travelers
- Tez No: 563328
 - Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, seyahatname, Nevşehir
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 130
Özet
Araştırmanın amacı; ilköğretim sosyal bilgiler öğretim programında, ders kitabında, çalışma kitabında yer alan seyahatnamelerin yerini tespit etmek ve Nevşehir'e gelmiş seyyahların bölge hakkında verdiği bilgileri tespit etmektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın kaynağını sosyal bilgiler öğretim programı, ders kitabı, çalışma kitabı ve Nevşehir'e gelmiş yerli ve yabancı seyyahlar oluşturmaktadır. Elde edilen veriler doküman incelemesi yöntemiyle tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırmada; 7.sınıf sosyal bilgiler öğretim programında Kültür ve Miras öğrenme alanın yer alan 7. kazanımla ilişkilendirildiği görülmektedir. Ders ve çalışma kitaplarında yerli, yabancı seyyahlardan alıntılarla konunun işlendiği görülmektedir. Bununla birlikte Nevşehir'e gelmiş yerli ve yabancı seyyahların eserleri incelenmiş bölge hakkında fiziki, kültürel, sosyo-ekonomik, demografik, açıdan bilgiler verdiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose of the research; The aim of the course is to determine the travel book in the primary school social studies curriculum, textbook and workbook and to determine the information given by the travelers coming to Nevşehir about the region. Case study, one of the qualitative research methods, was used in the study. The source of the research consists of social studies curriculum, textbook, workbook and local and foreign travelers who came to Nevşehir. The data obtained were determined by document analysis method. As a result; It is seen that Culture and Heritage learning area in the 7th grade social studies curriculum is associated with the 7th achievement.It is seen that the subject is covered with quotations from local and foreign travelers. However, it is seen that the works of local and foreign travelers who have come to Nevşehir provide information about the region in terms of physical, cultural, socio-economic, demographic and aspects. KeyWords: Social Studies, travelogue, Nevşehir.