Çalışan ve eğitime devam eden suriyeli çocuklarda yaşam doyumu ile depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzi̇ng the correlati̇ons between li̇fe sati̇sfacti̇on wi̇th depressi̇on of syri̇an chi̇ld labours and chi̇ldren conti̇nui̇ng school
- Tez No: 563565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇALIK VAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, göç, suriyeli sığınmacı çocuklar, yaşam doyumu, Depression, migration, life satisfaction syrian asylum seeker children
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Politikaları ve Uygulamaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Çalışan ve Eğitime Devam Eden Suriyeli Çocuklarda Yaşam Doyumu ile Depresyon Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Suriye'de Mart 2011'de başlayan iç savaş nedeniyle Suriyeli Sığınmacılar ülkemize toplu halde göç etmişlerdir, bu göçün hem Türkiye hem de Suriyeli sığınmacılar üzerinde büyük etkileri olmuştur. Göç dalgasıyla birlikte Türkiye'ye gelen nüfus üç buçuk milyonu aşmıştır, bu nüfusun çocuğunu çocuklar oluşturmaktadır. Savaş koşullarından kaçarak ülkemize yerleşen bu çocuklar göç öncesinde birçok sorunla karşı karşıya kalmışlarıdır. Savaş sonrasında ise bu çocuklar geldikleri bölgelerde yoksulluk, dil bariyeri, tssb ve sosyal uyum sorunları yaşamaktadırlar. Savaş sonrasında yoksullukla yüzleşen bu çocuklar ailelerine destek olmak için eğitime devam edememekte çocuk yaşta bulabildiği her işte çalışmaya başlamaktadırlar. Bu sorunlar çocukların ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakmakta ve yaşam doyumlarını düşürebilmektedir, bu sorunların tespiti ve çözümü sosyal hizmet mesleği açısından çalışılması gereken bir alanı oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı çalışan ve eğitime devam eden Suriyeli çocuklarda yaşam doyumu ile depresyon arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmanın örneklemini ise evren içinden amaçsal örnekleme yöntemi ile seçilen orta ergenlik döneminde olan 92 çocuk oluşturmaktadır. Çocukların depresyon düzeyini ölçmek için Beck Depreyon Ölçeği, çocukların yaşamları hakkında genel algısı ve mutluluklarını ölçmek için ise Yaşam Doyumu Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada depresyonun yaşam doyumu ile ilişkisini incelemek amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Korelasyon analizi sonuçlarına göre çalışan çocuklarda depresyon düzeyi ile yaşam doyumu arasında negatif olarak anlamlı güçlü bir ilişki bulunmuştur. Yapılan analizlerden yola çıkarak yaşam doyumunun depresyonla doğrudan ilişkili olduğu, çocukların yaşam doyumunu arttırmak için ruh sağlıkları ile ilgili psıko-sosyal çalışmaların yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Analyzing The Correlations Between Life Satisfaction with Depression of Syrian Child Labors and Children Continuing School Syrian asylum seekers immigrated to our country with mass influx because of the civil war brought out on March,2011 in Syria and a strong effect on either Turkey or Syrian asylum seekers happened. After the war, these childeren have been subjected to poverty, language barrier, ptsd and social cohesion.They met poverty after the migration can not continue education to be able to support their families and they start to work as child labor. These problems have negative effects on their mental health and can reduce their satisfaction with life.The determination and solution of these challenges is a field to be worked on in terms of social service discipline. The purpose of this study is to examine the relationship between the depression level and satisfaction with life of child labors and children who engaged to education. The sample of the study has consisted of 92 children in the missle adolescence who were selected from the field through purposeful sampling method.“Beck Depression Scale”to measure the level of depression in children,“Satisfaction with Life Scale”to measure their common sense and happiness have been practiced. The Correlation Analyse has been performed with the aim of examining the depression effect on the satisfaction with life in the study.According to the correlation, meaningfully, a deep relation has been found out betwen the depression level and the satisfaction with life of child labors in negative direction. Based on the analyzes, life satisfacion is directly to depression and psycho-social studies related to mental health should be expanded in order to increase life satisfaction of children.