2000'li yıllarda Türkiye'de engellilere yönelik kamu politikaları ve projecilik
The public policy and projects for the disabled during 2000's in Turkey
- Tez No: 563567
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALPAY KARASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Engelli, Kamu Hizmeti, Kamu Politikası, Merkezi Yönetimler, Yerel Yönetimler, Sivil Toplum Kuruluşları, Dezavantajlı Grup, Disabled, Public Service, Public Policy, Central Governments, Local Governments, Non-Governmental Organizations, Disadvantaged Group
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Tarihsel süreçte engellilik olgusu farklı aşamalardan geçmiştir. Özellikle 20.yy'ın ortasından bugüne kadar sağlık temelli bir anlayıştan, toplum temelli bir anlayışa yönelme olduğu görülmektedir. Genel anlamda toplumun insana bakış açısını yansıtan ve bireyin yaşamla bütünleşebilmesinde her türlü kamu hizmetlerine ve kamu politikalarına ihtiyaç duyan bir engelli profili karşımıza çıkmaktadır. Bu dezavantajlı grup, önlerine çıkan tüm zorluklarla mücadele etmiştir ve ayrımcılıkla mücadelesini de her zaman sürdürmektedir. Ülkemizde engelliler hep hastalıklı grup olarak algılanmış fakat asıl olan şey onların toplumun ayrılmaz bir parçası oldukları gerçeğidir. Engelli, tüm kişisel ve sosyal gereksinimlerini bedensel, ruhsal, fiziksel vb. herhangi bir eksiklik sonucu karşılayamayan bireylerdir Bu noktada, merkezi yönetimler başta olmak üzere, engellilere yönelik tüm kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları çeşitli faaliyetleri yürüterek, kamu hizmetlerini sunmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
In the historical process, the phenomenon of disability has gone through different stages. Especially from the mid-20th century until today, it is seen that there is a health-based approach and a society-based approach. In general, a disabled profıle reflecting the society's point of view to the human and needs of all kinds of public services and public policies in order to enable the individual to be able to make a living through life. This disadvantaged group has struggled with all the challenges and is always engaged in the fight against discrimination. In our country, people with disabilities are always perceived as a diseased group, but the main thing is that they are an inseparable part of society. Disabled, all personal and social needs of physical, spiritual, physical etc. are the individuals who cannot meet any shortcomings. At this point, all public institutions and organizations, local administrations and non-governmental organizations for the disabled, especially central administrations, carry out various activities and provide public services.