Evaluating the impact of urban policies for disabled in İzmir
Engelliler için İzmir'deki kent politikalarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 563662
  2. Yazar: KARDELEN EKİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY VELİBEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Engellilik, Erişilebilirlik, Sosyo-politik Model, Yerel Yönetimler, Disability, Accessibility, Socio- politic Model, Local Goverments
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ENGELLİLER İÇİN İZMİR'DEKİ KENT POLİTİKALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dünyada, her gün, 1 milyardan fazla insan engelliliği deneyimlemektedir ve engellilik olgusu her geçen gün daha fazla tartışılmaktadır. Bireyin, yapılı çevre ve toplumla karşılıklı etkileşim halinde olduğu, dahası, dışarıdan gelen fiziksel ve davranışsal engellerin, bireyin etkinliklerini kısıtlayan somut ve soyut engelleyiciler olduğu gibi yaklaşımlar uzun süredir tartışılan, önemli yaklaşımlardır. Burada tarif edilen, 'engellenme' ya da 'engellilik' durumunu yaratan şeylerin, kısıtlayıcı yapılı çevre ve toplumun olumsuz ve yanlış tutumları olduğudur. Ülkemizde engellilik ve erişilebilirlik yaklaşımları üzerine yapılan pek çok düzenleme, çalışma ve girişim olmasına rağmen, fiziksel ve davranışsal engelleri kaldırmak ve sosyal alanda da yatırımlar yapmak üzere yol alan bütüncül çalışmaların yetersiz olduğu görülüyor. Bu çalışmada, engellilik kavramını fiziksel ve sosyal anlamda, bütüncül bir bakış açısıyla ele alan, yenilikçi politika üretme ve uygulama süreçlerinin analizi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, engellilik olgusunu sosyo-politik model ışığında ele alan ve erişilebilirliği fiziksel ve sosyal bir olgu olarak gören bir örnek olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'Engelsiz İzmir Projesi' incelenmiştir. Bu proje erişilebilirliği sağlamayı, sosyal alanda ki girişimleri desteklemeyi, engellilerin kamusal ve sosyal hayata katılımını sağlayacak çalışmalar yapmayı ve bunu yaparken daha yaşanabilir ve kapsayıcı bir şehir oluşturmayı amaçlayan bir girişimdir. Bu amaç doğrultusunda, bu proje kapsamında, hem fiziksel hem de tutumsal engellerden kurtulmak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Erişilebilirliği sağlamaya yönelik teşvik edici yaklaşımlar benimsenirken, engellilere karşı oluşmuş olumsuz, eksik, yanlış yaklaşımları, algıları yıkmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada, bu projenin temel aktörleri ile yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar ile bu örneğin boyutları, engellilik ve erişilebilirlik yaklaşımları, incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
EVALUATING THE IMPACT OF URBAN POLICIES FOR DISABLED IN IZMIR In the world, more than 1 billion people are experiencing disability every day, and the phenomenon of disability has been increasingly discussed each passing day. That the individual mutually interacts with the built environment and society, moreover, that physical and behavioral barriers from outside are concrete and abstract barriers that limit the individual's activities are important approaches that have been discussed for a long time. What is described here is that what creates the situation of 'being restricted' or 'disability' is the restrictive environment, society's negative and wrong attitudes. Although there are many regulations, studies and initiatives on disability and accessibility approaches in our country, it is seen that there are insufficient holistic studies, which are proceeded to remove physical and behavioral barriers and make investments in the social sphere. In this study, it was aimed to analyze the process of innovative policy making and implementation, which deals with the concept of disability both physically and socially, from a holistic perspective. In line with this aim, the 'Accessible Izmir Project' of Izmir Metropolitan Municipality was examined as a case that handles the disability phenomenon in the light of the socio-politic model and sees accessibility as a physical and social phenomenon. This project is an initiative that aims to ensure accessibility, to support initiatives in the social field, making studies to ensure the participation of the disabled in public and social life, and to create a more livable and inclusive city in doing so. In accordance with this purpose, within the scope of this project, studies are being made to get rid of both physical and attitudinal barriers. While adopting incentive approaches to provide accessibility, efforts are being made to break down perceptions and approaches, which are negative, incomplete and wrong, against people with disabilities. In this study, through the semi-structured interviews with the main actors of this project, the dimensions of this sample, disability, and approaches to accessibility are examined.