Karaköy'de turizm odaklı dönüşümün 19. yüzyıl yapıları üzerinden incelenmesi
A study of the tourism-oriented transformation of Karaköy through the buildings of the 19th century period
- Tez No: 563916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DERİN ÖNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Turizm olgusu, post-turist, konaklama işletmeleri, Karaköy, dönüşüm, tarihi doku, The tourism phenomenon, post-tourist, accommodation facilities, Karaköy, transformation, historic pattern
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Turizmin mekanlar ve kentler üzerinde dönüştürücü etkisi bulunmaktadır. Turizm, tarihsel süreç içinde siyasi, politik, ekonomik, sosyolojik ve kültürel kırılma noktalarına paralel olarak hem olgusal hem de kavramsal olarak değişime uğramaktadır. Turizm olgusu ürün, üretici, tüketici ve mekân bağlamında turizm pratiklerini dönüştürmektedir. Çalışma alanı olarak seçilen Karaköy'ün turizm ile ilişkisi, turizm olgusu ile paralellik göstererek 19. yüzyılda başlamış ve bu dönemde Karaköy'ün liman bölgesinde oteller hizmet vermiştir. Karaköy, neo-liberal politikalarla birlikte, 1985'ten sonra devlet eliyle“Turizm Bölgesi”yapılmıştır. 21. yüzyılda ise Karaköy'de birçok yapı konaklama işletmelerine dönüştürülmüştür. Karaköy'ün kimliğinde önemli paya sahip olan 19. yüzyıl dokusu ve liman bölgesi; Karaköy'ün turizm odaklı dönüşümünde etkin roller üstlenmektedir. Tarihi konut ve hanların konaklama işletmelerine dönüştürülmesi, konaklama işletmelerinin çeşitliliği, kullanıcılara farklı alternatifler sunmaktadır. Turizmin post-modern dönemiyle çeşitlenen turizm türleri, değişen turist profili, çeşitlilik ve farklılık beklentisi Karaköy'ün tercih edilir olmasını sağlamaktadır. Tez kapsamında Karaköy'ün turizm odaklı dönüşümünde etkin rollere sahip olan post-turist tercihleri, soylulaşma ve Galataport Projesi ve kruvaziyer turizmi etkileri değerlendirilmiştir. Bölgede yer alan konaklama işletmeleri çeşitlilik, zemin kat kullanımı ve yapıldıkları dönem bakımından incelenmiştir. Bu bağlamda dört adet 19. yüzyıl yapısının konaklama işletmesine dönüşüm süreci araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism owns a transformative influence on spaces and cities. It undergoes factional and conceptual changes in the course of history in parallel with the political, economic, social and cultural breaking points. The tourism phenomenon transforms the practices of tourism in the context of product, manufacturer, consumer and space. The relation of Karaköy with tourism, chosen in this thesis as a case study, showing parallels with the tourism phenomenon, began in the 19th c. when hotels served in this period in the harbor district of Karaköy. Along with neo-liberal policies, Karaköy was were made by the state to transform it into a“Tourism Region.”In the 21st c., many buildings in Karaköy have been transformed into accommodation facilities. The harbor district and the 19th c. historic pattern which formed an essential part of the identity of Karaköy take active roles in the tourism-oriented transformation of Karaköy. The conversion of historical residences and taverns into accommodation services, the high number of the types of accommodation services offer several alternatives to customers with diverse expectations. Types of tourism diversified in the course of the post-modern period of tourism, the changing tourist profile, and expectation for diversity and distinction stand as the main factors which make Karaköy favored by tourists. Within the scope of the thesis, the effects of post-tourist preferences, gentrification and Galataport Project and cruise tourism which have active roles in the tourism oriented transformation of Karaköy were evaluated. Accommodation facilities in the region have been examined in terms of diversity, ground floor usage and the period they were built. In this context, the process of transformation of four 19th c. buildings into accommodation facilities was investigated.