Eğıtım kurumlarında iç ortam hava kalıtesı ve sağlık rıskı
Indoor air quality and health risks in educational institutions
- Tez No: 563940
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KUNT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği, Okul çağındaki çocuklar, Kapalı ortam, Sağlık üzerindeki etkileri, Okullarda iç hava kalitesi, Air pollution, School age children, Indoor enviroment, Health effects, Indoor air quality in schools
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Hava kirliliği yüzyılın sağlık problemlerinde tehdit edici faktörlerden biridir. Gazlar, partikül maddeleri, biyolojik kirleticiler vb. Hava kirleticileri okullardaki iç mekan hava sorunlarına etki eder. Hava kirliliğinden daha çok etkilenen çocuklar yetişkinlere göre daha fazladır. Çocuklar zamanlarının çoğunu okulda ve ev ortamında geçirirler. Oksijen yetersizliği, artan CO2 seviyeleri, vb. dâhil olmak üzere ince parçacık maddeleri, çocuk sağlığını daha da kötü etkiler. Bu çalışmada, Konya ili Selçuklu, Karatay ve Meram ilçelerinde 12 okul seçildi. Bu okullarda, kapalı ortamda hava kirletici konsantrasyonları belirlenerek, ölçüm yapıldı. Hava kirliliği parametrelerinin modellenmesi ve mekânsal değerlendirme haritaları ARCGIS 10.6.1 programı kullanılarak hazırlandı. Anket çalışması düzenlenerek SPSS programında değerlendirildi. Yapılan çalışmada kirleticiler öğrencilerin sağlık riski üzerinde ne kadar etkili olduğu araştırıldı. Bu okulların hava kalitesi düzeyleri araştırılmış ve bu okullar ile bölgeler arasında karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Air pollution is one of the threat factors in the health problems of the century. Gases, particulate matter, biological pollutants, etc. Air pollutants affect indoor air problems in schools. Children are more affected than air pollution than adults. Children spend most of their time in school and at home. Oxygen deficiency, increased CO₂ levels, etc. thin particulate matter, including children, affects children's health even worse. In this study, 12 schools were selected in Konya, Selçuklu, Karatay and Meram districts. In these schools, indoor air pollutant concentrations were determined and measurements were made. Modeling of air pollution parameters and spatial evaluation maps were prepared using ARCGIS 10.6.1 program. The questionnaire study was conducted and evaluated in SPSS program. In this study, the effects of pollutants on health risk were investigated. Air quality levels of these schools were investigated and compared between these schools and regions.