Hastanemize maluliyet için başvuran yeraltı kömür madeni işçilerinde radyolojik pnömokonyoz kategorisi ile solunum fonksiyon parametrelerinin değerlendirilmesi
Retrospective analysis of radiological pneumoconiosis category and functional impairment in underground coal miners referred to our hospital for diagnosis and disability confirmation
  1. Tez No: 564031
  2. Yazar: SUSAMBER DİK ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE MELTEM TOR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pnömokonyoz, spirometri, obstrüksiyon, Pneumoconiosis, spirometry, obstruction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, 2015-2017 yıllarında hastanemize pnömokonyoz maluliyet değerlendirmesi için başvuran ve Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dal'ında pnömokonyoz heyetinde üç ILO okuyucusu tarafından ILO kriterlerine göre pnömokonyoz tanısı konmuş madencilerde solunum fonksiyon parametreleri ile bunların klinik radyolojik korelasyonlarının değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır. Toplam 613 dosyadan SFT yapamamış hastalar, Kömür İşçisi Pnömokonyozu (KİP) tanısına ek olarak tüberküloz ve kanser tanısı olanlar ve SFT- DLCO- vücut pletismografi tetkiklerinden biri eksik olan dosyalar çalışmadan çıkarıldı. 144 olgu çalışmaya dahil edildi. 20 olguda KİP saptanmadı ve bu olgular kontrol grubu olarak belirlendi. KİP tanısı alan ve almayan grup arasında demografik özellikler ve SFT parametreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. KİP tanısı alanlarda alt kategorik değerlendirmelere göre SFT parametrelerinde bir takım anlamlı farklılıklar izlendi ve bunların en belirgini kategori 1 basit KİP ile kategori B+C komplike KİP arasındaydı. KİP tanısı alan olgularda sigara içme öyküsü olan ve olmayan gruplar karşılaştırıldığında SFT sonuçları açısından anlamlı fark saptanmadı. KİP gelişimi açısından yaş, VKİ, yer altında çalışma süresi ve sigara içme öyküsü bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir risk faktörü saptanmadı. Sonuç olarak; her ne kadar KİP tanısı alan ve almayan grup arasında SFT parametreleri açısından anlamlı fark saptanmasa da KİP kategorisi arttıkça, özellikle FEV1/FVC ve %MMEF değerleri olmak üzere tüm akciğer fonksiyonlarında kötüleşme olabilmektedir. Bu nedenle kömür madeni işçileri radyografik olarak takip edilmesinin yanında spirometrik olarak da kötüleşme olup olmadığının takibi yapılmalı ve mutlaka sigara bırakma programlarına yönlendirilmelidirler.
Özet (Çeviri)
In this study, we retrospectively evaluated pulmonary function test results and their correlation with the radiological pneumoconiosis category in underground coal miners referred to Bulent Ecevit University Hospital between 2015 and 2017 for pneumoconosis confirmation and disability compensation purposes. In our institution there is a pneumoconiosis team comprised of three pulmonologists who are also certified ILO pneuoconiosis readers. We retrospectively evaluated 613 patient files initially, The ones who were lacking full set of pulmonary function results in the electronic files for any reason (unaccessible or unable to perform any part of the pulmonary function tests (spirometry, diffusion or body plethsmography)) and those diagnosed with cancer or tuberculosis were excluded from the study. 144 coal miners were included in the study eventually. Of them 124 were confirmed as coal workers pneumoconiosis (CWP) and 20 were not. These non-CWP cases were designated as control group. There were no signifant difference between CWP and non-CWP groups with respect to demographic factors and pulmonary function parameters. We found significant differences between pulmonary function parameters and radiological pneumoconiosis category. The most significant difference was reported between simple CWP category 1 and complicated CWP ( categories B and C combined). Pulmonary function test results did not differ significantly between smoker and nonsmoker CWP cases. Although smoking increased CWP risk by 2.15 times according to regression analysis, there were no significant difference for all other demographic factors. In conclusion, although there were insignifant differences between CWP and non-CWP groups with respect to pulmonary function parameters, we found with worsening CWP category there was a worsening in all parameters especially in FEV1/FVC and %MMEF, excluding %TLC. We suggest spirometry should be included in periodic exams and surveillance of coal miners in addition to roentgenograms and smoking cessation programs should be initiated for coal miners.