Katılım bankacılığına özgü yatırım araçları ve dünyada katılım bankacılığı
Investment instruments specific for participation banking and partipication banking in the world
  1. Tez No: 564177
  2. Yazar: EMRULLAH ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DENİZ YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Mevduat, Faiz, İslami Bankacılık, Fon, Yatırım araçları, Faizsiz Bankacılık, Finans Kurumları, Finansman, Participation Banking, Deposits, Interest, Islamic Banking, Funds, Investment Tools, Interest Free Banking, Financial Institutions, Financing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmamızda dünyada yaklaşık 30 yıllık, dünyada ise faizsiz/islami bankacılık adında 60 yıllık geçmişi olan katılım bankacılığının kendilerine özgü yatırım araçları ve bu yatırım araçlarının dünyadaki örnekleri kaleme alınmıştır. Bilindiği üzere Türkiye'de son olarak devlet bankalarının da bu alana girmesiyle Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası açılmıştır. Bu iki bankanın açılmasıyla birlikte Türkiye'de toplamda 5 adet katılım bankası sektörde yerini almıştır. 2019 yılında henüz kuruluş aşamasında olan Emlak Katılım Bankası A.Ş. bu pazara dahil olduğunda sayı 6 olacaktır. Geçtiğimiz yıllara oranla katılım bankaları faiz hassasiyeti olmayan diğer adı konvansiyonel olan bankaların içerisinde bulunduğu hacimde giderek artan bir ivme kazandığı söylenemez. Mevduat anlamında ise katılım bankaları toplam büyüklüğü bankacılık sektöründe %5 civarlarına gelmiştir. Bu çalışmada öncelikle katılım bankacılığının ne olduğu, ne anlamlar içerdiği, Türkiye ve dünyadaki tarihi, ilkeleri, hangi amaçlar doğrultusunda işlem yaptıkları, hedeflediği kitle ve yasal olarak Katılım bankacığının çerçeveleri incelenmiştir. İkinci bölümde katılım bankalarının faiz içermeden hangi ürünleri ne şekilde piyasada tuttukları incelenmiştir. Bankaların temel amacı fon toplamak ve topladıkları fonları dağıtmak olduğu için iki başlıkta bu konu incelenmiştir. Kullanmış oldukları ve müşterilerine sundukları ürünlerin neler olduğu konusu ise detaylı olarak ikinci bölümde kendine yer bulmuştur. Son bölümde ise tezin ana başlığında da yer alan Katılım Bankacılığı ürünlerinin veya yatırım araçlarının dünyada olup olmadıkları var ise ne şekilde uygulandıklarına yer verilmiştir. Bahsi geçen bu yatırım araçları ülkelere göre değişkenlik gösterdiği için ilgili ürünler ülke ülke incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, around the world in the world of about 30 years, interest-free / islamic banking 60-year past private banking investment vehicles and their investment instruments have been taken in the world examples. As is known, the last state-owned bank in Turkey for the entry into this field of Agriculture and the Foundation Participation Bank Participation Bank was opened. With the opening of these two banks it has taken place in the sector in the total participation banks in Turkey 5. Participation banks, compared to the past years, have not recorded an increasing momentum in the volume of other banks that have no interest sensitivity. The total size of participation banks in terms of deposits has reached around 5% in the banking sector. In this study, what is the first participation in banking, what it contains meanings, Turkey and the history of the world, principles, their operations in line with what purpose, the framework of targets the mass and legally Participation Banking aims were investigated. In the second part, it is examined what kind of products the participation banks hold on the market without interest. The main purpose of the banks is to collect the funds and to distribute the funds they have collected. They found their place in the second part in detail, what they used and what they offered their customers. Finally, it is mentioned how the participation banking products or investment instruments, which are also included in the main title of the thesis, apply if they are in the world or not. Since these investment instruments vary according to countries, the products concerned have been examined in the country and presented to your information.