Türkiyede müzik müzeciliği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi envanteri üzerine bir inceleme
Museology of music in Turkey and a treatise on Afyon Kocatepe University State Conservatory İbrahim Ali̇moğlu Music Museum inventory
  1. Tez No: 564241
  2. Yazar: SUAT DANDİNOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞHAN ADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Müzik, Museology, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, Organoloji, Enstrüman, Museum, Organology, Instrument
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Araştırmanın; konusu ve içeriği itibariyle Türkiye'de müzik müzeciliğinin gelişmesine öncülük eden kurumlardan biri olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi, bünyesinde bulundurduğu 420 adet enstrüman ve yapılan bağışlarla günden güne büyüyen, kendini geliştiren, bununla birlikte il kültür turizmine katkı sağlayan bir müzedir. Müzik müzeciliğinde enstrümanların korunması ve sergilenmesi başta olmak üzere, alanında özgün ve yeni bir çalışma olması, dünyada ve ülkemizde çalışma alanlarından olan“Organoloji (Enstrüman Bilimi)”disiplininin yöntem ve tekniklerinden yararlanması bakımından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu çalışma; müzik müzeciliği ile, Afyonkarahisar ilinin Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi ile sınırlandırılmış; tarama modelini esas alan nitel yöntemlerin kullanıldığı betimsel bir araştırmadır. Çalışma sonucunda; Alt problemlere göre düzenlenen veriler işlenmiş ve dünya müzik kültürünün tarihsel birikimlerinin gelecek kuşaklara aktarılması konusunda büyük bir öneme sahip olduğu, enstrüman miktarı, müzedeki enstrüman dağılımlarının Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika kıtalarına göre sınıflandırılması konularına yer verilmiştir. Çalışmanın alana katkı sağlayıcı, özgün ve konu üzerinde yeni çalışmalara destek olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject and content of the research basically focuses on Afyon Kocatepe University State Conservatory İbrahim Alimoğlu Music Museum which is one of the institution led to the development of music museum that has 420 piece instruments and is growing day by day, developing itself and contributing the country culture tourism. It is important to mentionthat music museum which is new and original in its area that especially preserves and exhibits the musical instruments and using the techniques of“Organology”(Instrument Science) which is a discipline that is really important regarding the methods of it. The research is limited with music museum and the Afyon Kocatepe University State Conservatory of Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Music Museum. It is a descriptive research by using qualitative methods and based on screening model. The data is composed according to the subordinate problems which are processed and have a great proposition for transferring the historical accumulation of World musical cultures to the future generations. The subject is classified with Asia, Africa, Europe and U.S.A. in terms of the amount of instruments. It is thought that the research will contribute to the field and it will be a supportive work to the new research studies in this topic.