KOBİ'lerin banka tercihini etkileyen faktörler
The factors that influence the bank preferences of SMEs
- Tez No: 564281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENOL HACIEFENDİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Kredi, Banka, Sektör, SME, Credit, Bank, Sector
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı KOBİ'lerin banka tercihlerinde etkili olan faktörlerin tespit edilmesidir. KOBİ'lerin banka tercihlerinde etkili olabilecek kişisel özellikler ve işletmeye ait özellikler alt başlıklar halinde incelenmiştir. Araştırma KOBİ bankacılığını kapsamaktadır. Araştırmanın evrenini Gebze ilçesi Organize Sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren 700 KOBİ, Gebze Küçük Sanayi Sitelerinde faaliyet gösteren 560 KOBİ ve bunların dışında Gebze bölgesinde faaliyet gösteren 2.000 KOBİ oluşturmaktadır. Toplamda 3.260 KOBİ araştırmanın evrenini temsil etmektedir. Araştırma kapsamında her KOBİ'den 1 kişiye ulaşılması hedeflenmiştir. Araştırmada kolayda örneklem yöntemi benimsenmiştir. Bu doğrultuda araştırmada 400 KOBİ ile görüşme sağlanmış ve anket formları mail aracılığıyla gönderilmiştir. Toplamda 383 anket geri dönmüş ve bu anketler üzerinden çalışma yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formu katılımcılara yönelik demografik özelliklerden, KOBİ'lere yönelik bilgilerden ve banka tercihini etkileyen faktörlere ilişkin sorulardan oluşmaktadır. Araştırmada veri analizi SPSS 22 paket programında yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların işyerindeki pozisyonları, faaliyet gösterilen sektör, faaliyet yılı, işletmenin statüsü, işletmenin ortak sayısı, tam zamanlı çalışan sayısı, yıllık net satış hasılatı, bir önceki yıla göre ciro durumu, ihracat durumu, ithalat durumu ve aynı bankayla çalışma yılı banka tercihi üzerinde etkilidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the factors that influence the bank preferences of SMEs. Personal characteristics and characteristics of the enterprises that can be effective in the bank preferences of SMEs are examined in sub-headings. The research covers SME banking. The research population consists of 700 SMEs operating in Organized Industrial Zones in Gebze district, 560 SMEs operating in Gebze Small Industrial Sites and 2.000 SMEs operating in Gebze region. A total of 3,260 SMEs represent the universe of research. Within the scope of the research, it is aimed to reach 1 person from each SME. Sampling method was adopted easily in the research. In this context, 400 SMEs were interviewed and questionnaires were sent via e-mail. A total of 383 questionnaires were returned and work was carried out through these surveys. The questionnaire was used as a data collection tool. The questionnaire consisted of the demographic characteristics of the participants, the information about SMEs and the factors affecting the preference of the bank. Data analysis was done by SPSS 22 package program. According to the results of the survey, the positions of the participants in the workplace, the sector in which they are active, the activity year, the status of the enterprise, the number of the enterprises, the number of full-time employees, the annual net sales revenue, the turnover status of the previous year, the export status, the status of importation and the working year of the bank with the same bank is effective on.