İstavrit (Trachurus mediterraneus (Linnaeus, 1758)) ve mezgit (Merlangius merlangus (Linnaeus, 1758)) balıkları kas iğlerinin histolojik olarak incelenmesi
Histological investigation of the muscle spindle of mediterranean horse mackerel (Trachurus mediterraneus (Linnaeus, 1758)) and whiting (Merlangius merlangus (Linnaeus, 1758))
- Tez No: 564282
- Danışmanlar: Prof. Dr. MAHMUT ELP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Muscle spindle, Intrafusal muscle fiber, Extrafusal muscle fiber, Mediterranean horse mackerel, Whiting, Kastamonu, Blacksea
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kas iğciği, istavrit ve mezgit balıklarının mandibulaya tutunan kasları (adductor mandibulae ІІ), operkulum kasları (levator opercula) ve pektoral kaslarında (yüzeysel addüktör) gözlendi. Kas iğciğinin yapısını, sayısını, dağılımını ve yoğunluğunu görmek için genel histolojik teknikler (Hematoksilen ve Eozin ile parafin ve kriyostat seri kesitleri) uygulandı ve kas iğcik morfolojisi ve innervasyonunu görmek için gümüş impregnasyon tekniği kullanıldı. Bu, pektoral ve operkulum kaslarında varlığının ilk kez gösterimi olmuştur, ayrıca daha önce Maeda vd. tarafından onaylanan mandibulaya tutunan kaslardaki varlığının da ilk gösterimi olmuştur. Mezgit mandibulaya tutunan kasları, İstavritten daha fazla sayıdaydı ve daha fazla yoğunluğa sahipti. İstavrit operkulum kasları, Mezgitten daha fazla sayıdaydı ve daha fazla yoğunluğa sahipti, Mezgit pektoral kasları ise İstavritten daha fazla sayıdaydı ve daha fazla yoğunluğa sahiptir. Her iki türdeki kas iğciklerinin duyusal ve motor innervasyonları, boyanmış ve kızıştırılmış preparatlarla incelenmiştir. Çoğu kas iğciği bir duyusal innervasyona sahiptir ve iki duyusal innervasyonu olan sadece bir kas iğciği gözlemlenmiştir, Bu kas iğciği motor beslemesini ekstrafuzal kas liflerini besleyen aksondan kutup bölgesine almaktaydı. Mezgitin adductor mandibular ІІ kasında, iki iğciğin bir araya geldiği ve intrafuzal kas liflerinin ayrı kapsüllerde kaldığı karmaşık bir çift iğcik gözlenmiştir ve kompleks çift iğcikleri oluşturan iğciklerden birinin dış kapsülüne bağlı bir kan damarı gözlendi.
Özet (Çeviri)
The muscle spindle was observed in mandibular muscle (adductor mandibulae ІІ ), operculum muscle (levator opercula) and pectoral muscle (superficial adductor) of Mediterranean horse mackerel and whiting fishes. General histological techniques (paraffin and cryostat serial sections by Hematoxylin and Eosin) was applied to see muscle spindle structure, number, distribution and density, and silver impregnation technique to see muscle spindle morphology and innervation. This is the first time have been demonstrated its existence in the pectoral and operculum muscles as well as have been demonstrated its existence in the mandibular muscles that had previously been confirmed by Maeda and his colleagues. Whiting mandibular muscles have more number and density than Mediterranean horse mackerel. Mediterranean horse mackerel operculum muscles have more number and density than whiting. whiting pectoral muscles have more density and an equal number to Mediterranean horse mackerel. The sensory and motor innervations of muscle spindles in both species were studied from teased preparations stained. Most muscle spindles have one sensory innervation and only one muscle spindle with two sensory innervations was observed and receives its motor supply to the polar region from axon that supplying the extrafusal muscle fibers. A complex pair spindles were observed in adductor mandibular ІІ of whiting in which two spindles combined together and their intrafusal muscle fibers remain separately encapsulated and a blood vessel was observed linked to the outer capsule of one of the spindles which forming the complex pair spindles.