Diyabetik retinopati nedeniyle tedavi alan hastaların yaşam kalitesi ve sağlık hizmeti kullanım düzeyinin değerlendirilmesi 'Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi örneği'
Assessment of quality of life and health care use of patients treated for diabetic retinopathy 'Cumhuriyet University Education and Research Hospital sample'
  1. Tez No: 564306
  2. Yazar: AHMET COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Retinopati, Yaşam Kalitesi, Sağlık Hizmeti, Hastane, Diyabet, Göz, Diyabetic Retinopathy, Life Quality, Health Care Services, Hospital, Diabet, Eye
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Diyabetik retinopati (DR), diabetes mellitusun mikrovasküler komplikasyonları sonucu ortaya çıkmakta genel olarak görme kayıplarına yol açarak 20 ila 75 yaş aralığını etki eden metabolik bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı ise; diyabetik retinopati nedeniyle tedavi alan hastaların yaşam kalitesi ve sağlık hizmeti kullanım düzeyini değerlendirmektir. Araştırma; 2017 yılı Mayıs ayı içerisinde, araştırmacı tarafından hastanenin retina polikliniğine başvuran 70 hasta üzerinde yapılmıştır. Çalışma sonucunda; diyabet süresi arttığında fiziksel fonksiyon ve ağrı değerlerinde azalma meydana gelmediği diyabetik retinopati süresi ile ruhsal sağlık puanı arasında pozitif yönlü ilişki bulunurken ağrı ile arasında negatif yönlü ilişki olduğu ifade edilmiştir. Algılanan engel ile fiziksel fonksiyon, fiziksel rol gücü, emosyonel rol gücü, canlılık vitalite, ruhsal sağlık, sosyal işlevsellik, ağrı ve genel sağlık algısı arasında negatif yönlü ilişki belirlenmiştir. Tedaviye uyum, algılanan ciddiyet ve algılanan yarar ile SF-36 yaşam kalitesi alt ölçekleri arasında herhangi bir istatistiksel anlamlılık bulunmamıştır. Özetle; diyabetik retinopati; hastalığın süresi, şiddeti, cinsiyet ve çalışma durumuna bağlı olarak bireylerin yaşam kalitelerini kısmen etkileyen ancak çok ciddi olumsuzluklar meydana getirmeyen bir durumdur. Çalışmanın sonunda tespit edilen en büyük husus, diyabet ve kronik komplikasyon olan diyabetik retinopatinin, insan sağlığını olumsuz etkilediği görülmüştür. Yapılan tüm bu çalışmaların ve tespit edilen hususlar çerçevesinde öneri olarak, ilk adım olan diyabete yakalandıktan sonra, diyabetik retinopatinin gelişmemesi için diyabet tutulumunun başladığı süreçten itibaren diyet, tedavi ve kontrollere düzenli şekilde özen gösterilerek, doktor tavsiyelerine uyulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Diabetic retinopathy occurs as a result of diabetes mellitusun microvascular complications and is a metabolic illness generally efecting people aged between 20 and 75 which causes visual impairment. Aim of this study is to evaluate the level of life quality and use of health care services of patients treated for diabetic retinopathy. Research; it was carried out by the researcher on the 70 patients who had applied to the departmant of retina clinic within May, 2017. In the study results, it has been stated that when the period of diabet increases, there isn't any decrease in physical functions and pain value, and while there is a positive relation between duration of diabetic retinopathy and emotional health score there is a negative relaiton between duration of diabetic retinopathy and pain.It has been detected that there is a negative relation between perceived obstacle and physical functions, physical role power, emotinal role power, vitality, emotinal health, social functionality, pain and general heatlh perception. There hasn't been any statistcal relevance found between compliance to the treatment, perceived devoutness, perceived benefit and SF-36 life quality subscales. In conclusion, diabetic retinopathy is a condition that partially affects patients life depending on the duration and severity of the illness, sex and working conditions but doesnt cause very serious negativity. Diabetic retinopathy, the most important issue identified at the end of the study, diabetes and chronic complications, was found to adversely affect human health. Within the framework of all these studies and the issues identified, as a suggestion, after getting the first step, diabetes, to prevent diabetic retinopathy from the beginning of diabetes involvement in the period of diet, treatment and controls should be regularly paid attention to the doctor's advice.