Karate ve kürek sporcularında besin tercihlerinin olaya ilişkin potansiyeller ile incelenmesi
Investigation of food preferences in karate and rower sports by event related potentials
  1. Tez No: 564307
  2. Yazar: SEMA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADİL DENİZ DURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nöroloji, Spor, Nutrition and Dietetics, Neurology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Açlık, egzersiz, elektroensefalografi, göz takibi, besin, Hunger, exercise, electroencephalography, eye tracker, nutrients
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; katılımcıların kahvaltı yapılan gün ve egzersiz yapılan gün açlık tokluk durumlarına göre besin ve nötr resimlere karşı geliştirdikleri MSS yanıtlarını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18 yaş üzeri, haftada en az 10 saat antrenman yapan, BKİ değeri 18-25 kg/m2 düzeyinde olan, karate veya kürek branşına müsabık 21 sporcu dahil edilmiştir. Çalışmada EEG ölçümleri iki aşamadan oluşmuş olup, birinci aşamada katılımcılardan kahvaltı öncesi ve kahvaltı sonrası; ikinci aşamada ise egzersiz öncesi ve egzersiz sonrası aç durumda iken Elektroensefalografi ölçümü alınarak, göz takibi yapılmıştır. Deney sırasında katılımcılara besin ve nötr resimler rastsal bir şekilde bilgisayar ekranında gösterilerek eş zamanlı ölçüm alınmıştır. Elde edilen EEG verileri tekrarlı ANOVA testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Tekrarlı ölçüm ANOVA testinde; farklı kanallar bazında pozitif 300 dalgasının, zamandan bağımsız olarak resimler arasında ve resimden bağımsız olarak zamanlar arasında anlamlı farklılık gösterdiği bulunmuştur. P300 latansı kanallara göre incelendiğinde zamana göre farklılıklar gözlemlenmiştir. P300 ve Geç Pozitif Potansiyel genlikleri frekans bandı bazında kanallara göre incelendiğinde zamanlar arası veya resimler arası anlamlı farklılık saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların göz takibi verilerinden deney süresince uyaranlara dikkat ettikleri gözlenmiştir. Kürekçiler ve karateciler karşılaştırıldığında iki grubun parametreleri arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuçlar: Katılımcıların besin resimlerine karşı ürettikleri P300 ve fiksasyon yanıtlarının nötr resimlerden anlamlı derecede yüksek olması; besin resimlerine olan dikkatin yüksek olduğunu yansıtmaktadır. Eletrofizyolojik değişimler göz önüne alındığında submaksimal egzersizin, açlık hissinde ve dikkat düzeyinde azalma yarattığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to reveal the CNS responses of the participants against food and neutral pictures according to their hunger and satiety status on the day of breakfast or the day of exercise. Material and Method: 21 players at karate or rowing were included in the study. In the first stage of EEG experiment, the participants were given breakfast; in the second stage, electroencephalography measurements were taken before and after exercise. Nutrients and neutral images were randomly displayed on the computer screen and EEG and eye tracker measurements were taken from the participants during the experiment. EEG data were evaluated by repeated measures ANOVA test. Results: According to repeated measurement ANOVA test; it was found that the P300 on the basis of different channels showed significant differences. When P300 and LPP amplitudes were examined according to the frequency band, there was a significant difference between time or between the pictures. In addition, it was observed from the eye tracking data that the participants paid attention to the stimuli during the experiment. When rowing and karate players were compared, no significant difference was observed between the parameters of the two groups. Conclusion: The P300 and fixation responses produced by the participants against food images were significantly higher than the neutral images. This shows that there is a high attention to food pictures. Considering the electrophysiological changes, submaximal exercise has been shown to decrease hunger and attention level.