Karadağ (Acıpayam / Denizli) florası
Flora of Karadağ (Acıpayam / Denizli)
  1. Tez No: 564430
  2. Yazar: MEHMET CİRİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Karadağ, Acıpayam, Denizli, Flora, Karadağ, Acıpayam, Denizli
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma, Nisan-2016– Haziran 2018 yılları arasında Karadağ (Acıpayam / Denizli) florasını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma bölgesinin çiçekli bitki örnekleri toplanarak, tayinleri yapılmış ve bunun sonucunda flora listesi oluşturulmuştur. Araştırma bölgesi olarak seçilen Karadağ (1422 m) bitki coğrafyası yönünden Akdeniz floristik bölgesi içinde yer almakta ve Davis'in Türkiye florasında kullandığı kareleme sistemine göre C2 karesine girmektedir. Araştırma bölgesinde yapılan floristik çalışmalar sonucunda 758 bitki örneği toplanmıştır. Toplanan bu örneklerden 61 familya ve 276 cinse ait tür, alttür ve varyete düzeyinde olmak üzere toplam 422bitki taksonu belirlenmiştir. Toplanan 422 taksondan 2'si Pteridophyta, geriye kalan 420'si ise Spermatophyta divisiosuna girmektedir. Spermatophyta dividiosunun Gymnospermae subdivisiosuna ait 7, Angiospermae subdivisiosuna ait 413 takson saptanmıştır. Angiospermae üyesi 413 taksondan 373'ü Dicotyledones, 40'ı Monocotyledones sınıfında yer almaktadır. Türkiye Florası'na göre mevcut taksonların 106 tanesi Akdeniz (% 25,11), 50 tanesi İran-Turan (% 11,84) ve 7 tanesi Avrupa-Sibirya (% 1,65) flora bölgesine aittir. Geriye kalan 259 (% 61,37) takson ise bilinmeyen veya kozmopolit yayılışa sahiptir. Araştırma alanımızda 29 endemik takson tespit edilmiştir. Endemik taksonların oranı araştırma alanımızdaki floranın % 6,87'sine tekabül etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the flora of Karadağ (Acıpayam / Denizli) between April-2016 - June 2018. The flowering plant samples of the research area were collected and determined, and as a result flora list was formed. Karadağ, which was chosen as the study area (1422 m) located in the region in terms of geography and Mediterranean floristic plant enters the C2 square in the grid system used by Davis in the flora of Turkey. As a result of floristic studies conducted in the research area, 758 plant samples were collected. A total of 422 plant taxons including 61 families and 276 genera, subspecies and variety levels were determined. Of the 422 taxons collected, 2 were Pteridophyta and the remaining 420 were into Spermatophyta divisios. 7 of the spermatophyta dividends belonged to the Gymnospermae subdivisios and 413 taxons belonging to the Angiospermae subdivisios. Out of 413 taxa members, Angiospermae has 373 Dicotyledones and 40 Monocotyledones. According to the Turkey Flora, 106pieces ofexisting taxons in the Mediterranean (% 25.11), 50 of them Iranian-Turan (% 11.84) and 7 of them belong to the European-Siberian (% 1.65) of the flora region. The remaining 259 (% 61.37) taxons have unknown or cosmopolitan distribution. 29 endemic taxsons were identified in our research area. The proportion of endemic taxons corresponds to % 6.87 of the flora.