Kültür ve tabiat varlıklarının ticareti ve yurt dışına çıkarılması suçları (KTVKK m. 67/2, 67/3, m. 68)
Crimes of trade and taking abroad of cultural and natural property (Art. 67/2, 67/3, Art. 68 of LCCNP)
  1. Tez No: 564572
  2. Yazar: MERT ÜLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: 2863 sayılı Kanun, kültür ve tabiat varlıkları, kültür mirası, kültür ve tabiat varlıklarının ticareti, kültür ve tabiat varlıklarının yurt dışına çıkarılması, Law No. 2863, cultural and natural property, cultural heritage, trade of cultural and natural property, taking abroad of cultural and natural property
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
“Kültür ve Tabiat Varlıklarının Ticareti ve Yurt Dışına Çıkarılması Suçları (KTVKK m. 67/2, 67/3, m. 68)”başlıklı bu tez çalışmamızda önce kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili kavramlar açıklanarak, bu varlıkları koruma hukukunun tarihsel gelişimi ele alınmıştır. Türk hukukunda kültür ve tabiat varlıklarını koruma amacıyla yapılan düzenlemelerin sonuncusu olup, günümüzde halen yürürlükte olan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu üzerinde durulmuştur. Kültür ve tabiat varlıklarının korunması konusunda yapılan bazı uluslararası düzenlemelere de yer verilmiştir. Çalışmamızda daha sonra, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 67'nci maddesinin 2'nci ve 3'üncü fıkralarında düzenlenen“Kültür ve Tabiat Varlıklarının Ticareti Suçları”ile aynı Kanunun 68'inci maddesinde düzenlenen“Kültür ve Tabiat Varlıklarının Yurt Dışına Çıkarılması Suçu”incelenmiş, bu suçlarla mücadelede etkinliğin artırılabilmesi ve tespit edilen eksikliklerin giderilmesi amacıyla yapılması önerilen bazı mevzuat değişikliklerine dikkat çekilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis study titled as“Crimes of Trade and Taking Abroad of Cultural and Natural Property (Art. 67/2, 67/3, Art. 68 of LCCNP)”, firstly the concepts related to cultural and natural properties are explained and then the historical development of the law relating to the conversation of these properties has been discussed. The Law on the Conservation of Cultural and Natural Property (Law No. 2863), the latest regulation currently in force under the Turkish law, which aims to conserve the cultural and natural properties has been emphasized. Some international regulations on the conservation of cultural and natural properties are also included. Later in our study,“Crimes of Trade of Cultural and Natural Property”provided by 2nd and 3rd paragraphs of Article 67 and“Crime of Taking Abroad of Cultural and Natural Property”provided by Article 68 of Law on the Conservation of Cultural and Natural Property (Law No. 2863) are examined. The study also draws attention to some recommended legislative amendments in order to increase effectiveness of the fight against these crimes and to overcome deficiencies which are determined.