Malign melanom hastalarında breslow kalınlığı ve pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) ile tespit edilen uzak organ metastazı arasındaki ilişkinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of the relationship between breslow thickness anddistant organ metastasis determined by positron emission tomography/computedtomography (PET/CT)
- Tez No: 564679
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ERKAN ORHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Malign Melanom (MM), Breslow kalınlılığı, PET/PT, Malignant melanoma (MM), Breslow thickness, PET/CT
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Deri kanserleri dünyada en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Malign melanom deri kanserleri arasında mortalitesi en yüksek olanıdır. Malign melanom için prognostik faktörler arasında en önemlisi patoloji raporunda belirtilen Breslow kalınlığıdır. Malign melanomda metastaz taraması için birçok görünteleme yöntemi mevcuttur. Bu yöntemlerden en önemlisi Nükleer Tıp tarafından uygulanan PET/BT'dir. Bu görüntüleme tekniği ile vücuttaki metastazların hemen hemen tamamı tespit edilebilmektedir. Biz bu çalışmamızda malign melanom hastalarında en önemli prognostik faktör olan Breslow kalınlığının PET/BT ile tespit edilen uzak metastaza etkisini göstermeyi amaçladık. Bununla beraber patoloji raporunda belirtilen Clark seviyesi, ülserasyon varlığı ve mitoz sayısınında uzak metastaza etkisini göstermek istedik. 2012-2017 yılları arasında kliniğimizde malign melanom nedeniyle tedavi olan, patoloji raporunda Breslow kalınlığı belirtilen ve PET/BT çekilen hastaları retrospektif olarak inceledi. PET/BT sonucunda uzak metastaz saptanmayan gruba göre uzak metastaz saptanan grupta Breslow kalınlığı istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0.025). Bu çalışmamızda Breslow kalınlığının uzak metastaza etkisini göstererek tedavi seçenekleri oldukça az olan metastatik melanomların erken teşhis ve tedavisinde önemini göstermek istedik. Ayrıca prognoz belirlemede Breslow kalınlığına göre önemini yitiren Clark evrelemesinin halen önemli ve dikkate alınmaya değer olduğunu belirledik.
Özet (Çeviri)
Skin cancer is one of the most frequent types of cancer in the world. Malignant melanoma is a type of cancer with the highest mortality among skin cancers. The most important prognostic factor for malignant melanoma is the Breslow thickness specified in the pathology report. Many imaging methods are available for metastasis screening in malignant melanoma. The most important one of these methods is PET/CT applied by nuclear medicine. Almost all metastases in the body can be detected by this imaging technique In this study, it was aimed to demonstrate the effect of the Breslow thickness, which is the most significant prognostic factor in patients with malignant melanoma, on distant metastasis detected by PET/CT. Nevertheless, we also intended to observe the effects of Clark's level, the presence of ulceration, and the number of mitoses specified in the pathology report on distant metastasis. The patients who were treated for malignant melanoma in our clinic between 2012 and 2017 and had PET/CT and whose Breslow thickness was mentioned in the pathology report were retrospectively examined.As a result of PET/CT, the Breslow thickness was found to be statistically significantly higher in the group with distant metastasis compared to the group without distant metastasis (p=0.025). In this study, it was aimed to demonstrate the importance of the Breslow thickness in the early diagnosis and treatment of metastatic melanomas with very few treatment options by demonstrating its effect on distant metastasis. Furthermore, we determined that Clark staging, which lost its importance compared to the Breslow thickness in determining the prognosis, was still important and worth considering