Gebelik döneminde uygulanan müzik girişimlerinin maternal ve fetal sağlığa etkisi: Sistematik derleme
Effect of music interventions on maternal and fetal health during pregnancy: Systematic review
- Tez No: 564715
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN AKIN, DOÇ. DR. DENİZ TANYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, fetal sağlık, maternal sağlık, müzik, sistematik derleme, fetal health, maternal health, music, pregnancy, systematic review
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Gebelikte birçok psikolojik ve fizyolojik sorun meydana gelmekte; maternal/fetal sağlık olumsuz etkilenmektedir. Bu süreçte maternal ve fetal sağlığı geliştirmek amacıyla farklı nonfarmakolojik yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışma gebelikte uygulanan müzik girişimlerinin maternal ve fetal sağlığa etkisini değerlendirmek amacıyla sistematik derleme olarak yapılmıştır. Çalışmada gebelik ve müzik ile ilgili anahtar kelimeler kullanılarak ikisi tez veri tabanı olmak üzere toplam 11 veri tabanı taranmıştır. Tarama Ocak 2008- Ekim 2018 tarihlerini kapsamaktadır. Derlemeye maternal mental, fizyolojik ya da fetal sağlığı inceleyen randomize kontrollü/yarı deneysel çalışmalar dahil edilmiştir. Kalite değerlendirmesi iki bağımsız araştırmacı tarafından yapılmış ve“Nicel Çalışmalar için Kalite Değerlendirme Aracı”kullanılmıştır. Tarama sonuçları değerlendirildiğinde 13 çalışma güçlü-orta puan alarak derlemeye dahil edilmiştir. Değerlendirilen çalışma sonuçlarına göre gebelikte uygulanan müzik girişiminin genel stres ve gebeliğe özgü stres üzerine etkili olmadığı, fakat anksiyete ve depresyonu azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Genel olarak müzik girişiminin hem maternal mental sağlık hemde fizyolojik sağlık üzerine olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Fetal çıktılar incelendiğinde ise müzik girişiminin fetal hareket ve akselerasyon sayısını arttırdığını saptanmıştır. Bu sistematik derleme kapsamında incelediğimiz çalışmaların birçoğu orta metodolojik kaliteye sahiptir. Bu nedenle daha fazla sayıda metodolojik kalitesi yüksek deneysel çalışmanın planlanması önerilir. Bu çalışma PROSPERO veri tabanına kaydedilmiştir (ID=CRD42018102914).
Özet (Çeviri)
Several psychological and physiological issues arise in pregnancy and adversely affect maternal/fetal health. During this period, many non-pharmacological methods are used to improve the health status of women and their fetuses. This study was conducted as a systematic review to assess the effects of music interventions performed during pregnancy on maternal and fetal health. Keywords relevant to pregnancy and music were used to screen 11 databases., two of which are thesis databases. The screening covered the period between January 2008 and October 2018. Randomized controlled / quasi-experimental studies examining maternal mental, physiological or fetal health are included in the review. Quality assessment was performed by two independent researchers, and the“Quality Assessment Tool for Quantitative Studies”was used. Following assessment of the screening results, 13 studies that obtained strong-moderate scores in quality assessment were included in this review. According to the results of the study, it was found that the music intervention performed during pregnancy wasn't effective on general stress and pregnancy-specific stress, but it was effective in reducing anxiety and depression. In general, it has been determined that the music intervention has a positive effect on both maternal mental health and physiological health. When the fetal outcomes were examined, it was determined that the music intervention increased the number of fetal movements and accelerations. Many of the studies we examined in this systematic review had moderate methodological quality. Therefore, it is recommended to plan more experimental studies with higher methodological quality. This study is recorded in the PROSPERO databese (ID=CRD42018102914).