Kurkumin ve piperin nanopartiküllerin akut sistemik toksisite çalışması
Kurkumi̇n ve pi̇peri̇n nanoparti̇külleri̇n akut si̇stemi̇k toksi̇si̇te çalişmasi
  1. Tez No: 564716
  2. Yazar: ÖZLEM AKYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurkumin, Piperin, Nanopartiküller, Akut Sistemik Toksisite, Curcumin, Piperine, Nanoparticles, Acute Systemic Toxicity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fitoterapi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Akyüz, Ö. (2019). Kurkumin ve Piperin Nanopartiküllerin Akut Sistemik Toksisite Çalışması. Yeditepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı, Master Tezi. İstanbul. Zerdeçal bitkisinin etken maddesi olan kurkumin; bitkiler arasında antioksidan, antienflamatuar, antimikrobiyal ve antikanser özelliklere sahip aktif bir bileşiktir. Biyoyararlanım arttırılmasında kullanılan piperin gibi doğal bileşenler ile akıllı bir nanopartikül kombinasyonunun elektrosprey gibi uygun bir yöntem kullanımıyla birlikte hazırlanarak, kurkumin bileşiğinin zayıf çözünürlüğü, düşük biyoyararlanıma sahip olması ve hızlı yıkıma uğraması gibi olumsuz sorunları çözülebilir. Ortalama partikül büyüklüğü yaklaşık 300 nm olan kurkumin ve piperin zein nanoparçacıkları, elektrosprey ile kapsüllenmiş eşsiz bir kurkumin (% 89) ve piperin (% 87) karışımıdır. Kurkumin ve piperin nanoparçacıkları ile ilgili yapılmış bir toksisite çalışması ve bilimsel kanıt bulunmamaktadır, bu nedenle kurkumin ve piperin yüklü zein nanopartiküllerinin BALB-C erkek fareleri üzerinde akut (tek doz) sistemik toksisite çalışması araştırılmıştır. Nanoparçacıkların tıpta kullanımının artması beklenirken, kurkumin ve piperin nanopartiküllerinin sisteme nasıl etki edeceği bilgisine sahip olmak bir zorunluluktur. Akut sistemik toksisite çalışmasında; deney numunesi beş erkek fareye 25 mg / kg / doz olacak şekilde periton içi uygulanmıştır. Çalışma sırasında doza bağlı akut toksik etki saptanmamıştır. Fareler arasında; deney maddesinin dozu ile mortalite üzerindeki etkileri, vücut ağırlığı artışı, yem tüketimi, klinik gözlemler ve organ ağırlıkları açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Farelere uygulanan kurkumin ve piperin zein yüklü nanopartiküllerin akut (25 mg / kg) sistemik toksisite çalışmasında ilaca bağlı toksisite tespit edilmediği sonucuna varılmıştır. Ancak, aynı doz ilaç kullanımında hematoloji ve histopatolojik bulguları değerlendirmek amacıyla kontrol grubu ile birlikte çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Akyuz, O. (2019). Acute Systemic Toxicity Study of Curcumin and Piperine Nanoparticles. Yeditepe University, Institude of Health Science, Department of Pharmacognosy and Phytotherapy, MSc thesis, İstanbul. Curcumin as the active compound of turmeric has antioxidative, antiinflamatory, antimicrobial and anticancer properties among others. It s disadvantageous properties like low solubility, poor bioavailabilty and rapid degradation can be solved by a smart combination of using a natural enhancer like a piperine and preparing nanoparticles by a proper method like electrospray. Curcumin and Piperine loaded zein nanoparticles having mean particle size of approximately 300 nm is a unique blend of curcumin (89%) and piperine (87%) encapsulated with electrospray. There is no particular scientific evidence for the toxicology regarding the curcumin and piperine nanoparticles, so the present work reports the results of the study investigating the acute (single dose) systemic toxicity of the curcumin and piperine loaded zein nanoparticles in BALB-C male mice. As the use of nanoparticles in medicine is expected to increase in the future, having the knowledge of how to effect curcumin and piperine nanoparticles to the system is a necessity. In acute systemic toxicity, the dosage was 25mg/kg (ip) body weight for five male mice. No evidence of acute toxicity was detected during the study. Thus, data analysis of mortality, body weight gain, feed consumption, clinical observations, organ weights did not show significant differences between mice. It is concluded that curcumin and piperine zein loaded nanoparticles systemic (ip) administered to mice had no drug-related toxicity was detected in acute (25 mg/kg ) systemic toxicity study. Also it should be studied with the control group to see hematology and histopathological findings at the same dose.