Enver Paşa'nın Birinci Dünya Savaşı'ndaki cephe ziyaretleri
The battlefront visits of Enver Pasha during the First World War
- Tez No: 564723
 - Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKANDERE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
 - Anahtar Kelimeler: Enver Paşa, Cepheler, Birinci Dünya Savaşı, Teftiş-Ziyaret, Enver Pasha, Front Lines, Word War I, Visit- İnvestigation
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 112
Özet
Enver Paşa, Birinci Dünya Savaşı sırasında, siyasi olarak yalnız kalmamak ve devleti kurtarmak gibi nedenlerle Almanya ile 2 Ağustos 1914'te ittifak anlaşmasının imzalanmasını sağlamıştır. Osmanlı Devleti'nin savaşa katılması savaşın uzamasına sebep olmuş ve savaş, Doğu, Güney ve Batı cephelerine yayılmıştır. Hiç şüphesiz bu savaşta en büyük sorumluluk ise Başkumandan Vekili olan Enver Paşa'ya düşmüştür. Enver Paşa bu cepheleri yakından takip etmiş, hatta zaman zaman buraları teftişe giderek incelemelerde bulunmuştur. Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili Enver Paşa, 1914-1918 yılları arasında Kafkasya, Batı, Güney ve Avrupa Cephelerine öncelikli olarak askeri amaçlı teftiş seyahatlerine çıkmıştır. Enver Paşa, Kafkas Cephesine bizzat orduyu komuta etmek için gitmiştir. Fakat Sarıkamış Muharebesinde ülkenin yol durumu, nakliye imkânları, sağlık şartları, hava koşulları vb. durumların iyi olmaması gibi nedenlerden dolayı başarılı bir sonuç alınamamıştır. Batı Cephesi ve Güney Cephelerinde ise çarpışmalar devam ederken cephe ziyaretlerinde bulunmuştur. Bu ziyaretlerde öncelikli amaç ise askere moral vermek ve asker ve cephenin durumunu kontrol edip duruma göre savunma ve taarruz planlaması yapmaktır. Avrupa cephelerindeki ziyaretlerinin sebebi ise müttefik orduların üst düzey askeri yetkilileriyle görüşmek, burada bulunan Türk Askerlerinin durumunu yakından görmek ve özellikle de Romanya Cephesindeki savaş ganimetlerini görmek ve bu ganimetlerin ne kadarını ülkeye getirebileceğini tespit etmek gibi nedenlerle yapılmıştır. Bu araştırmayla Enver Paşa'nın I. Dünya Savaşı'ndaki cephe ziyaretleri konusundaki eksikliklerin giderilmesi amaçlandı. Paşa'nın Harbiye Nazırlığı dönemindeki (1914-18) harp gayretinin değerlendirmesinin yapılması bugünün tarihi için de büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Enver Pasha provided that alliance agreement was signed in Agust 2, 1914 in consequence of saving state and not being alone politically. When Ottoman Empire took part in World War I, the war extended and the war spread to East, South and West sides. Undoubtedly, the biggest responsibility was of Enver Pasha who was attorney of commender -in- chref. Enver Pasha was closely interested in these sides, sometimes he reviewed. War minister and attoney of commender -in- chref, Enver Pasha, set off Cavcasia, West, South and European sides on the purpose of revrewing beetween 1914-1918. Enver Pasha went to Cavcasia side on the purpose of commonding the army himself. But in Sarıkamış Matter, successful result couldn't be taken because of road conditions, transportation, health conditions, weather conditions etc. Enver Pasha visited West and South sides while clashing was going on. The first goal of these visitions was to cheer the soldiers up, to check the last situation of the side and to make defending and agression plan. The goals of European sides visitions were to see authorized of allied armies too see Turkish soldiers situations closely, especially to see the spoils of war and to determine how much spoils of war could we bring to our country. In this study, it is aimed to make up deficiencies about visitations of Enver Pasha in visitation sides of World War I. ıt's very important to evaluation of war effort for today's history.