6763 Sayılı Kanunla yapılan değişiklikler ışığında Türk hukuk sisteminde uzlaştırma kurumu
Settlement institution in the Turkish legal system in the light of changes made by the Law No. 6763
  1. Tez No: 564795
  2. Yazar: EBUBEKİR YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE EZGİ ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Uzlaştırma, Müzakere, Onarıcı Adalet, Uzlaştırmacı, Uzlaştırma Raporu, Settlement, Negotiation, Restorative Justice, Settler, Settlement Report
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma ile 24/11/2016 tarih ve 6763 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler ile birlikte Türk hukuk sisteminde daha etkin bir şekilde uygulanmaya başlayan uzlaştırma kurumu incelenmiştir. Yapılan değişiklikle birlikte soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlara ek olarak şikâyete bağlı olup olmadığına bakılmaksızın uzlaştırma yoluna gidilebilecek suçların sayısı arttırılmış ve etkin pişmanlık hükümlerine yer verilen suçlara ilişkin sınırlamanın kaldırılması suretiyle uzlaştırma kurumunun uygulanma alanı genişletilmiştir. Çalışmada hangi suçların uzlaştırma kapsamına alındığı açıklanmış ve maddeler halinde sıralanmıştır. Yine olayın şüphelisi çocuk ise uzlaştırma kapsamına giren suçlara ilaveten çocuklar bakımından uzlaştırma kapsamı oldukça genişletilmiştir. Çocuklar için üst sınırı üç yılı aşmayan hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlar bakımından da uzlaştırma yoluna gidilmesi düzenlenmiştir. Hangi suçların ilave olarak eklendiği çalışma içerisinde açıklanmıştır. CMK m. 253'e yeni bir fıkra eklenerek uzlaştırmacı olarak görev alacakların nitelikleri ile eğitim, sınav ve denetimlerine ilişkin usul ve esasların Adalet Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle düzenleneceği hüküm atına alınmıştır. Bu hüküm dayanak alınarak Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği 05.08.2017 tarihli Resmi Gazetenin 30145 Sayısında yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Çalışma içerisinde uzlaştırmacıların niteliği, sınavları, görev ve sorumlulukları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this study, with the amendments made with by Law No. 6763 dated 24/11/2016, the concillitation system which has been implemented effectively in Turkish legal system has been examined. Implementetion area of the concillitation system was wxtended through increase of the number of crimes that could be reconciled, regardless of whether or not they were offences prosecuted on complaint. In the study, it was explained and listed which crimes were included in the concillitation system. It was also accepted when the suspect of the crime is child and for the crimes that does not exceed three years of crimes that require fines. The addition of which crimes are added are explained in the study. A new paragraph has been added to Article 253 of Criminal Procedure and it will be decided the qualifications of those who will serve as concillator and the procedures and principles related to their education, examinations and audits will be regulated by the regulation issued by the Ministry of Justice. As result of this, the Reconciliation in the Criminal procedure was published in the Official Gazette dated 05.08.2017 and numbered 30145 and entered into force. İn the study, the qualifications, examinations, duties and responsibilities of the concillators are explained.