Ceza muhakeme hukukunda uzlaştırma bürosu
Conciliation office in criminal procedure law
- Tez No: 624031
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uzlaşma, Uzlaştırma, Uzlaştırma Bürosu, Arabuluculuk, Onarıcı Adalet, Reconciliation, The Bureau Of The Reconciliation, Peacemaking, Renovated Law
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tez çalışmasıyla 02/12/2016 tarih 29906 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe giren 6763 sayılı yasa kapsamında 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 253 vd maddelerinde yapılan değişiklikler kapsamında kurulan Uzlaştırma Bürosuyla ilgili gerek mevzuat gerekse de uygulama bakımından ortaya çıkan sorunların neler olduğu söz konusu kurumun daha işler ve aktif hale getirilip daha verimli nasıl çalışabileceği hususları gerek ceza hukuku gerekse de karşılaştırmalı hukuk disiplinlerinde yer alan uzlaştırma müesseseleri ele alınarak değerlendirilmiş yine ilgili yasa kapsamında uzlaşmaya tabi kılınan suçlar bakımından söz konusu büroyla ilgili aksayan yönlerin tespiti ve bunların nasıl giderilebileceği hususları ele alınmış olup söz konusu düzenlemelerle hedeflenenlerin nasıl hayata geçirilebileceği ve gerek mahkeme gerekse de savcılık uygulamaları bakımından hususları üzerinde durulmuş ve elimizden geldiği kadarıyla henüz çok yeni olan ve birçok eksikliği bulunan bu kurumla ilgili önerilere bu çalışmamız içerisinde yer verilerek çalışmamız sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With this thesis work, we are trying to reveal the problems about the Bureau of Reconciliation in the point of both legislation and application within the law number 6763 entered in force by being published in the Official Journal numbered as 29906 in 02/12/2016, within the changes done in the clauses in the Code of Criminal Procedure's 253 and the rest, numbered as 5271, how we can get the institution more practical and active and how the institution can work beneficially. It has been evaluated by taking the reconciliation institutions placed in both penal code and comparative law disciplines into the consideration. Again, it has been gone around the determination of failing aspects and how these could be removed in the point of the crimes subordinated to the reconciliation about the same bureau within the same law. It has been urged upon how the targeted ones could be actualized with the regulations about topics and in the point of both the court and prosecution applications and we did our best that we had ended this work by giving place to the recommendations about this institution which is really new and still have lack of things.