Investigation of the effect of rain pall and basın characteristics on rainfall-runoff process with an experimental set up
  1. Tez No: 56481
  2. Yazar: DURMUŞ CESUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURUNNİSA USUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yağış-Yüzeysel Akış İlişkisi, Havza ve Yağış Özellikleri, Hidroloji Aleti VI, Rainfall-Surface Runoff Relationship, Basin and Rainfall Characteristics, Hydrology Apparatus IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZ HAVZA VE YA?IŞ ÖZELÜKLERİNDEKİ DE?İŞİMLERİN YA?IŞ-AKIŞ İLİŞKİSİNE ETKİLERİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Cesur, Durmuş Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nurünnisa Usul Ortak Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Nuri Merzi Ocak 1996, 105 sayfa Bu tezde yağış-yüzeysel akış ilişkisi yağış ve havza karakteristiklerine bağlı olarak üç safhalı laboratuvar deneyleriyle incelenmiştir. Havza özellikleri olarak toprak karakteristikleri, havza formu ve röliyefindeki (yükseklik farkı) değişikliklerin, yağış özellikleri olarak da yağış şiddet ve süresindeki değişikliklerin etkileri araştırılmıştır. Laboratuvar deneylerinin ilk safhasında deneylerde kullanılan hidroloji aletinin kalibrasyonu yapılmıştır. İkinci safhada, havza ve yağış özelliklerinin tabaka akışı hidrografına etkilerini görmek ve hangi parametrelerin daha fazla incelenmesi gerektiğini bulmak için, belirli çaplarda daneyle kaplanmış plastik örtülerle elde edilen farklı havza modelleri kullanılmıştır. Üçüncüsafhada, alçı, keten, yapıştırıcı, kohezyonsuz toprak ve plastik örtülerden yapılan modeller kullanılarak belirli havza ve yağış özelliklerinin değişiminin deneysel havzada yağış-yüzeysel akış ilişkisine etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF RAINFALL AND BASIN CHARACTERISTICS ON RAINFALL-RUNOFF PROCESS WITH AN EXPERIMENTAL SET UP Cesur Durmuş M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurünnisa Usul Co-Supervisor: Assist. Prof. Dr. Nuri Merzi January 1996, 105 pages In this thesis rainfall-surface runoff relationship with respect to rainfall and basin characteristics was investigated by conducting three phase laboratory experiments. The changes in soil characteristics, basin form and relief among basin characteristics, and rainfall intensity and duration among rainfall characteristics were studied. In the first phase of laboratory experiments, calibration of the hydrology apparatus which is used to conduct experiments was made. In the second phase, certain size cohesionless soil covered plastic sheet models were used to see effects of changes in basin and rainfall characteristics on overland flow hydrograph and to determine which parameters should further be investigated. In the final phase, models made of gypsum, linen, adhesives, iiicohesionless soils, nylon sheets were used to investigate effects of cetain changes in basin and rainfall characteristics on rainfall-surface runoff relationship for an experimental basin.