An Experimental and numerical approach to shallon focus earthquake mechanism
Sığ odaklı deprem mekanizmasına deneysel ve nümerik yaklaşım
  1. Tez No: 56482
  2. Yazar: DURSUN SARI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. GÜNHAN PAŞAMEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Sığ Odaklı Deprem, Deprem Fay Modeli, Sürtünmeli Kayma, Nümerik Yaklaşım vi, Shallow Focus Earthquake, Earthquake Fault Models, Frictional Sliding, Numerical Approach iv
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZ SIG ODAKLI DEPREM MEKANİZMASINA DENEYSEL VE NÜMERİK YAKLAŞIM San, Dursun Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Günhan Paşamehmetoğlu Ekim 1996, 165 sayfa Deprem faylarının ani kaymasıyla meydana gelen sığ odaklı deprem parçalanmaları sonucunda yerkürede ani gerilim ve boşalmalar olur. Bu tür depremler yerkürenin üst kısımlarındaki kırılgan yapılı ortamda oluştuğundan, sürtünme olgusuyla çok yakından ilişkilidir. Bu açıdan bakılırsa, sürtünmeli kayma deneyleri yer kabuğundaki fayların sünme ve“stick-slip”haraketlerinin modellenmesinde kullanılabileceği düşünülür. Bundan dolayı deprem mekanizmasının açıklanmasına yönelik birçok deneysel çalışmalara ilgi duyulmuştur. Bu deneysel çalışmaların çoğu sistemin kayma hızındaki değişimin gözlemini içeren sürtünmeli kayma modellerinde yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada sığ odaklı deprem mekanizması deneysel ve nümerik yaklaşımlarla araştırıldı. Doğrultu kaymalı deprem oluşturan fay modelinin arazi yanal gerilim değişmeleriyle etkileşmesi simule edilerek çalışmalar yapıldı. Bu modellerin deneysel olarak çalışabilmesi için Orta Doğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümünde yeni bir bilgisayar kontrollü direkt-makaslama deney aleti geliştirilip yapıldı. Deneysel çalışmaların gayesi fay yüzeyine etkiyen arazi gerilmelerindeki ani değişikliklerin, gerek dikey gerekse yatay yöndeki fay yüzeyine etkisi modellenerek çalışılmasıdır. Gerilim değişikliğinin periyodu, artışmiktarı ve periyodik etkimesi basamak ve fonksiyonel tarzlarda modellenen gerilim değişiklikleriyle araştırıldı. Bu çalışmaların sonuçlan tablolar halinde sunulup matematiksel modellemeler elde edildi. Bu deneysel çalışmalar ayrıca nümerik ayrık metotlarla da desteklendi. En sonunda sığ odaklı deprem mekanizması ile ani arazi gerilimlerindeki değişikler arasındaki ilişkileri içeren bir yaklaşım geliştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL AND NUMERICAL APPROACH TO SHALLOW FOCUS EARTHQUAKE MECHANISM San, Dursun Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Günhan Paşamehmetoğlu October 1996, 165 pages The shallow focus earthquakes rupture causes the stress and strain release (destructive shocks) by a sudden shearing of seismogenic faults. This kind of earthquake occurrence closely relates to the friction phenomena developed in the upper parts of the Earth's lithosphere which can be characterised by predominantly brittle behaviour. Within this view, the laboratory frictional sliding experiments are considered to be a model of possible fault creep or stick-slip motions in the Earth crust. Due to this, there has been great deal of experimental research on the explanation of earthquake mechanism in the laboratory; and most of these works have been concentrated on frictional sliding model which are based on the history of sliding rate. In this research, the shallow focus earthquake mechanism is investigated by experimental and numerical approaches. The vertical strike-slip seismogenic fault model is simulated considering the lateral variations of regional field stress. In order to carry out experiments on the simulated model in laboratory, a computer controlled direct-shear test apparatus is developed and manufactured in the Mining Engineering Department of Middle East Technical University III(METU). The experimental studies aim to model the sudden field stress change from the nominal stresses, in the normal and shear stress direction, effects on the seismicity of active faults. The effect of period, amplitude and cyclic loading of stress change in stepwise and functional mode are studied in detail and the results are tabulated and are mathematically modelled. These experimental studies are also supported by the results of the numerical distinct element method. At the end, an approach is established bervveen the regional stress field variation and the shallow focus earthquake mechanism.