KITSCH and architecture: the production of KITSCH in the architecture of Turkey in 1980s and 1990s.
KITSCH ve mimarlık: 1980'ler ve 1990'larda Türk mimarlığında
  1. Tez No: 56480
  2. Yazar: DİDEM KILIÇKIRAN
  3. Danışmanlar: AYŞEGÜL TOGOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kitsch, popüler / kitle / tüketim kültürü, çoğulculuk, pop, seçmecilik, imge üretimi, kimlik arayışı, turizm mimarlığı, konut mimarlığı. VI, Kitsch, popular / mass / consumer culture, pluralism, pop, eclecticism, image production, search for identity, tourism architecture, residential architecture. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
oz KITSCH VE MİMARLIK: 1980'LER VE 1990'LARDA TÜRK MİMARLI?INDA 'KITSCH' ÜRETİMİ Kılıçkıran, Didem Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Inst. Ayşegül TOKOL Eylül 1996, 146 sayfa Bu çalışma, 1980'ler sonrasında Türkiye'de sanat ve mimarlık eleştirisinde sıkça referans verilen 'kitsch' kavramım anlamaya yönelik akademik bir tartışma zemini sunmayı amaçlamaktadır. Sanat kuram ve eleştirisinde 'karşı- sanat', 'karşı-estetik' ve tüketim kültürü değerleriyle özdeşleştirilen aldatmacı bir tavır olarak tanımlanan bu kavramın mimarlık alanında referans verdiği tutumların tartışılması çalışmanın genel içeriğini oluşturmaktadır. Özellikle 19601ı yılların sonlarından itibaren batıda Modern Mimarlık'a yöneltilen eleştiriler mimarlık alanında 'Modern Sonrası' başlığı altında bir dönüşümü temsil etmiştir. Bu dönüşüm, pek çok ortamda tartışıldığı gibi çoğulcu ve popüler bir mimari dil yaklaşımı olarak değerlendirilirken, çağın tüketim kültürü değerleriyle de bir uzlaşma zemini hazırlamıştır. Mimarlık alanında kitsch'in de bu zeminde imge üretimi ve seçmecilik gibi tavırlarla birlikte meşrulaştmldığı görülmektedir. Bu çalışmada söz konusu dönüşüm batı mimarlığından örneklerin tartışılmasıyla açıklanmaya çalışılmış, seçmeci ve imgeüretimine yönelik bir mimari dil yaklaşımı ile kitsch üretimi arasındaki sınırın belirsizliği tartışılmıştır. 1980 sonrası Türkiye Mimarlığı'nda batıdaki mimari dönüşümün yansımaları ve Türkiye'nin içinde bulunduğu özgün kültürel koşulların etkisiyle bir çeşitlilik ve biçim arayışı ortamının oluştuğu gözlemlenmektedir. Bu ortam Türk Mimarlığı'nın yaklaşık bir asırdır içinde bulunduğu, 'ulusallık / yerellik- evrensellik / çağdaşlık1 kutuplaşmasıyla beliren kültürel kimlik arayışına yeni boyutlar getirmiş, 'kimlik arayışı' adı altında seçmeciliğe ve imge üretimine dayanan yapay geleneksel ve yerel yaklaşımlar meşrulaştırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Türk Mimarlığı'nda kitsch üretiminin bu yaklaşımların bir yan ürünü olduğu savunulmaktadır. Türkiye'de turizm sektörü için tasarlanan bazı yapıların ve Ankara' daki konut mimarlığından çeşitli örneklerin bu çerçevede tartışılmasıyla çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KITSCH AND ARCHITECTURE: THE PRODUCTION OF KITSCH IN THE ARCHITECTURE OF TURKEY IN 1980S AND 1990S Kılıçkıran, Didem M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Inst. Ayşegül TOKOL September 1996, 146 pages This study aims to provide an academic ground of discussion in order to understand the concept of 'kitsch' that is frequently given reference in the criticism of art and architecture in Turkey after 1980s. In the theory and criticism of art, the concept is defined as an 'anti-aesthetic', an 'anti-art' or a deceptive attitude that is in commitment with the material conditions of the consumer culture. The discussion of the architectural approaches that are referred by such an attitude constructs the main content of this study. At the end of 1960s, the criticisms of Modern Architecture in the West represented a transformation in the medium of architecture under the label of 'Postmodernism'. As it is discussed in various domains, this transformation did not only presented a medium of liberation based on the search for a pluralist and popular vocabulary of architecture, but it also prepared a legitimization ground for the values of consumption. Kitsch, in the medium of architecture is seen to be mlegitimized in these conditions together with the architectural attitudes such as eclecticism and image production. In this study, the mentioned transformation is discussed in details with the help of the examination of some examples from Western Architecture; and the demarcation line between eclecticism, image production and kitsch is tried to be investigated. In the architectural medium in Turkey after 1980s, the reflections of the transformation in Western Architecture and the cultural conditions peculiar to the country became concrete as a plurality in the formal language of architecture. This medium has provided new dimensions for the crisis of identity, that has been dominant in the Architecture of Turkey since nearly a century by oscillating between the poles of 'nationality / regionality - internationality / contemporaneity'. Some pseudo-traditionalist and pseudo-regionalist attitudes that are based on eclecticism and image production began to be legitimized in the name of identity. In this study it is defended that the production of kitsch in the Architecture of Turkey in 1980s and 1990s is an outcome of these attitudes. By the discussion of some buildings from the tourism architecture in Turkey and from the residential architecture in Ankara, this main idea is tried to be examplified.