Uluslararası spor organizasyonlarının kentler üzerine etkisi (23.işitme engelliler olimpiyatları Samsun örneği)
Impact of international sports organizations on cities(23. hearing impaired olympics Samsun case)
  1. Tez No: 564971
  2. Yazar: BİROL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRETTİN GÜMÜŞDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Olimpiyat, Uluslararası Spor, Spor Organizasyonları, Spor Oyunları, Sports, City, International Sports, Sports Organizations, Sports Games, Major Sports Organizations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüzde, Dünyanın başka bölgelerinde olduğu gibi Türkiye'de de büyük ölçekli etkinliğe ev sahipliği yapma eğilimi, özellikle markalaşma, tanıtım, pazarlama ve yatırım fonlarını, yerel ve bölgesel kalkınmanın bir aracı olarak kullanılmasıyla artmıştır. Bu strateji sanayisizleşme sorunu yaşayan ülkelerde kentsel ve bölgesel kalkınmanın önemli bir aracı haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası spor organizasyonlarının düzenlendiği şehre sosyal, kültürel ve ekonomik etkilerinin belirlenmesidir. Bu amaçla, uluslararası spor organizasyonlarının kentler üzerine etkisine yönelik yerel halk tarafından sosyal, kültürel ve ekonomik etkilerini algılamaları araştırılmıştır. Ölçekte yer alan ifadelerin faktör analizi yapılarak yedi alt boyuta ayrılmıştır. Çalışmanın evren içerisinden örneklem büyüklüğü ± 0.05 örnekleme hatası ile 520 olarak belirlenmiştir ve yerel halka 520 adet anket uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, yüzde, frekans, bağımsız örneklemler için t-testi, korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, uluslararası spor organizasyonlarının kentler üzerine etkisine yönelik yerel halk tarafından sosyal, kültürel ve ekonomik etkilerini algılamalarını belirlemek amacıyla ekonomik yararlar boyutu ile araştırmaya katılan yerel halkın meslek, gelir durumu ve turizm altyapısının gelişimi boyutu ile yerel halkın meslek ve gelir durumları; şehrin imajını geliştirme ve sağlamlaştırma boyutu ile yerel halkın cinsiyetleri; çevresel ve kültürel koruma boyutu ile yerel halkın yaşları; sosyal ve çevresel problemler boyutu ile yerel halkın gelir durumları arasında farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca, turizm altyapısının gelişimi boyutu ile şehrin imajını geliştirme ve sağlamlaştırma boyutu ve ekonomik maliyet boyutu ile turizm altyapısının gelişimi boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the social, cultural and economic effects of international sport organizations. For this reason, it is aimed to determine the social, cultural and economic effects of the international sports organizations on the cities. Factor analysis of the expressions included in the scale, social, cultural and economic expressions are divided into seven sub-dimensions. Sample size of the study was determined as 520 with ± 0.05 sampling error and 520 questionnaire was applied to local people. In the analysis of the obtained data, percentage, frequency, t-test for independent samples and correlation analysis were used. Accordingto the results of the study, the economic benefits dimension of the Mediterranean Games and the occupation, income status and touristic facilities size of the local people participating in the study as well as the occupation and income status of the local people; the gender of the local population with the size of the international promotion; the age of the local people with the environmental and cultural conservation dimension; differences between social and environmental problems and the income levels of the local population were determined. Inaddition, there was a statistically significant relationship between the size of the tourist facilities and the size of the international publicity and the economic cost size and the size of the tourist facilities.