Motorlu taşıtlarda kullanılan kendinden ayarlı debriyajlar için ayar mekanizmasının bilgisayar destekli tasarlanması, test edilmesi ve doğrulaması
Computer aided design and validation of wear compansation mechanism for self-adjusting friction clutches on commercial vehicles
- Tez No: 564984
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET SEFA KURALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: SAC, self-adjusting clutch, wear compensate, diaphragm spring, pressure plate cover assembly, friction clutch, design, analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, binek araçlarda kullanılan kuru sürtünmeli debriyajların debriyaj baskısının matematik modellemesi ve tasarımı yapılmıştır. Motor verileri, volan ölçüleri, debriyaj alt merkezi stroğu gibi bazı parametrelerin değiştirilemeyeceğinden tasarımda bu verilere sadık kalınmıştır. Debriyaj baskısı çapı, debriyaj disk kalınlığı, baskı rulmanı stroku, ayırma mesafesi baskı kuvveti belirlenmiştir. Bileşenlerin katı modelleri oluşturulup, sonlu elemanlar yöntemiyle analizleri yapılarak ürün kontrolü sağlanmıştır. Sonrasında da fiziksel kuvvet ölçümleri yapılarak onaylanmıştır. İkici aşamada ise özgün olarak ayar mekanizması tertibatı tasarımı yapılarak katı model ortamında debriyaj sistemine akuple edilmiştir. Ayar mekanizmasının sağlaması gereken kuvvet dengeleri hesaplanarak uygulanması gereken yaylar tayin edilmiştir. Parçaların tasarım sürecinde üç boyutlu modelleme programı Unigraphics NX 11 paket yazılımı ve analizleri de başka bir paket yazılım olan ANSYS Workbench (18.2) yazılımıyla yapılmıştır. Tasarımı yapılırken tamamen özgün bir ürün olmasına, yapının güvenilir olmasına, montaj ve bakımın kolay yapılmasına dikkat edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, force characteristics of friction clutch used on automotive defined by mathematic model and performed design. Since the main variables as engine torque, flywheel dimensions, clutch slave cylinder travel can not be changed clutch diaphragm springs position remains same. Clutch dimensions, clutch disc dimensions, release bearing travel and pressure plate's lift off value is defined for the vehicle. Each part has been modelled and assembled on CAD platform, then the assembly simulated as vehicle conditions and prodution methods. Then force characteristics are corrolated with physical mesurements. By the next step original Self-Adjusting Clutch (SAC) mechanism (which is different from available SACs in market) has been designed in CAD platform and rest of other parts' (springs etc.) force characteristics are defined by freebody diagrams. Then the characteristics are corrolated by simulation. Unigraphics NX11 CAD software is used to create solid models and the analysis (simulations) has been done by Ansys 18.2 simulation software. During design process high attention has been paid to ensure the self adjusting mechanism completely unique on market, the construction of clutch assembly reliable and the easy to install.