Computer aided interface for evaluation of buildings according to the Turkish thermal insulation regulation
Türk ısı yalıtım kurallarına göre binaların değerlendirilmesi için bilgisayar destekli arabirim
  1. Tez No: 56504
  2. Yazar: İRFAN UYGUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. NUR DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl Analiz, Binalarda Isı Yalıtımı, Bilgisayar Destekli Termal Isı Programı vı, Thermal Analysis, Thermal Insulation in Buildings, Computer Aided Thermal Analysis Program IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz TÜRK ISI YALITIM KURALLARINA GÖRE BİNALARIN DE?ERLENDİRİLMESİ İÇİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ ARABİRİM UYGUR, İrfan Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç. Dr. F.Nur DEMİRBİLEK Ortak Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Uğur G. YALÇINER Aralık 1996, 140 sayfa Bu çalışmanın amacı bilgisayar destekli grafik ortamında bir binanın Türk Isı Yalıtım Kurallarına göre uygun tasarlanıp tasarlanmadığını değerlendirebilen bir arabirim geliştirmektir. Tanımlanan yazılımın yardımı ile kullanıcılar programın içinden grafiksel bir ortamda ilgili bina bileşenlerini tanımlayabilmekte, onlara ısısal değerlerini atayabilmekte, gerekli hesapları yapıp, sonuçları kontrol edebilmektedir. Duvar katmanları, pencereler, kapılar gibi bina bileşenleri için önceden hazırlanmış veri tabanı değişebilmekte ve bu veri tabanına yeni malzeme tipleri eklenebilmektedir.Hesaplar yapıldıktan sonra, eğer bina bileşenlerinin özelliklerinde veya geometrisinde değişikliğe gidilmesi gerekiyorsa, değişiklikler programın içinden yapılabilmekte ve yeni hesaplamaların sonuçları program tarafından otomatik olarak güncellenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED INTERFACE FOR EVALUATION OF BUILDINGS ACCORDING TO THE TURKISH THERMAL INSULATION REGULATION UYGUR, İrfan M.S., in Building Science, Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. F.Nur DEMİRBİLEK Co-Supervisor: Uğur G. YALÇINER December 1996, 140 pages The aim of this study was to develop an interface capable of evaluating whether or not a building's design complies with Turkish Thermal Insulation Regulation in a computer aided graphical environment. The resulting software“Computer Aided Interface For Evaluation of Buildings According to the Turkish Thermal Insulation Regulation”was developed and implemented for this purpose. With the help of the described software, the users are able to identify the various pertinent building components, assign them their thermal attributes, perform the necessary calculations and check the results from agraphical environment within the program. The predefined material database for the building components, such as wall layers, windows, doors, etc. can be modified and new material types can be added to the predefined database. After performing the calculations, if the attributes or geometry of building components is found to require modification, the modifications can be done within the program itself, and the results of new calculations can be updated automatically.