A Study on sidewalk lighting of commercial areas and a survey on Gazi Mustafa Kemal avenue
  1. Tez No: 56505
  2. Yazar: SEDA N. TEZSEZEN
  3. Danışmanlar: TÜREL SARANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Dış Mekan Aydınlatması, Yol Aydınlatması, Lighting, Outdoor Lighting, Roadway Lighting. w
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz TİCARİ ALANLARDA YAYA KALDIRIMI AYDINLATMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA VE GAZİ MUSTAFA KEMAL BULVARINDA BİR ARAŞTIRMA Tezsezen, Seda N. Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: öğr. Gör. Türel Saranlı Eylül 1996, 122 sayfa Dış mekan aydınlatması, özellikle de insan için olan aydınlatmalar bir şehri tamamlayan en önemli elemanlardan biridir. Fonksiyonel ve estetik bir sisteme ulaşabilmek için bazı temel kurallar ve hesaplama yöntemleri vardır. Bu tezde, hem kurallar hem de yaya yollan için temel hesaplama prensipleri tanıtılmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Bulvarında alanın bu yöntem ve kurallara uyup uymadığım araştırmak için bir çalışma yapılmıştır. Bu tür tasarımlar yapmak isteyenleriçin bir kurallar listesi hazırlanmış ve bu sistemleri geliştirmek için bazı öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON SIDEWALK LIGHTING OF COMMERCIAL AREAS AND A SURVEY ON GAZİ MUSTAFA KEMAL AVENUE Tezsezen, Seda N. M. S. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Inst. Türel Saranh September 1996, 122 pages Outdoor lighting, especially amenity lighting is one of the major elements that completes city life. In order to be able to arrive at the most functional and aesthetic system, there are some basic rules of lighting and calculation methods. In this thesis, both the basic rules and computational principles of pedestrian lighting are introduced. A survey on Gazi Mustafa Kemal Avenue was carried out to detect if the area obeys the mentioned criterias. There is a check list prepared for theones who will design such systems and some suggestions are put forward to develop such systems.