Assesment of exchability and slope stability studies between 53+000-58+000 Km.2s of the proposed Ankara-Pozantı autoroad
Ankara-Pozantı Otoyolu 53+000-58+000 Km.leri arasında kazılabilirliğin ve şev duyarlılığının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 56509
  2. Yazar: KEREM MUSTAFA AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaya şev stabilitesi, kazılabilirlik, nokta yük dayanımı, direkt makaslama testi, kinematik analiz yöntemi, limit denge analiz yöntemi. vi, Rock slope stability, excavatability, point load strength, direct shear testing, method of kinematical analysis, method of limit equilibrium analysis. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz ANKARA-POZANTI OTOYOLU 53 +000 - 58 +000 KM. 'LERİ ARASINDA KAZILABİLİRLİ?İN VE ŞEV DURAYLILI?ININ DE?ERLENDİRİLMESİ Avcı, Kerem Mustafa Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç.Dr. Haluk Akgün Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vedat Doyuran Haziran 1996, 99 sayfa Bu çalışmanın amacı önerilen Ankara-Pozantı Otoyolu'nun 53 +000 ve 58 +000 km'leri arasında yüzeylenen özellikle kumtaşlannın bazı jeoteknik özelliklerinin belirlenmesi, kazılabilirlik kategorisinin saptanması ve kaya şevlerindeki yarmaların duraylılığının belirlenmesidir. Bu amaçla hat etütleri, jeomekanik laboratuvar deneyleri ve kazılabilirlik çalışmalan yapılmıştır. Çalışma alanı, yarmaların yapılacağı kesimlerde dört tasarım bölgesine ayrılarak şev duraylılığı analizleri iki aşamada gerçekleştirilmiştir, öncelikle, kayma tiplerini ve bunların oluşum vihtimallerini saptamak amacı ile kinematik analizler yapılmıştır. Bunu takiben uygun şev açılan önerilmiştir. Sonra, duraysızlık gösteren bir tasarım sektöründe drene olmuş şev için limit denge analizi yapılmıştır. Çalışma alanı jeolojik olarak çok çatlaklı kumtaşı ve az miktarda marn ardalanması ile kaplıdır. Maestrihtiyen- Eosen yaşlı kısmen konglomera ve kireçtaşı bandı içeren fliş karakterli bu ardalarıma Paşadağ Grubu olarak adlandırılır. Kuvaterner yaşlı alüvyonlar da çalışma alam boyunca görülmektedir. Laboratuvar deneyleri nokta yük dayanımı ve direkt makaslama testlerini içerir. Direkt makaslama deneyi limit denge analizlerinde kullanılmak üzere kumtaşlannın içerdiği süreksizliklerin kohezyon (c) ve sürtünme açısı (0)'mn saptanması için yapılmıştır. Grafksel yönteme dayalı değerlendirmeler riperlemenin çalışılan birimler için en uygun kazı yöntemi, şev duraylılğı analizleri de tasarım sektörlerinden yalnız birinde kama tipi kayma oluştuğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF EXCAVATABILITY AND ROCK SLOPE STABILITY BETWEEN KM 53 +000 - 58 +000 OF THE PROPOSED ANKARA-POZANTI AUTOROAD Avcı, Kerem Mustafa M. S., Department of Geological Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Haluk Akgün Co-Supervisor: Prof. Dr. Vedat Doyuran June 1996, 99 pages The purpose of this study is to determine some geotechnical aspects, the excavatability category and the stability of rock cut slopes of especially sandstones exposed between 53 +000 and 58 +000 km.'s of the proposed Ankara-Pozanti autoroad. In order to accomplish this task, scan-line surveys, geomechanical laboratory testing and excavatability studies were performed. The area was divided into four design sectors based on locations where cut slopes were to be made, followed by carrying out slope stability analyses in two phases. Initially, kinematic approach was 111performed in order to determine the type and the possibility of occurrence of kinematic failure modes. This was followed by proposing optimum slope angles for the sectors. Later on, limit equilibrium analyses were performed for the design sector showing instability problems considering a drained case only. The study area is geologically covered with intensely jointed sandstones showing minor alternations with marls. This Maastrichtian- Eocene Group containing conglomerate and limestone bands of flysch character is called Paşadağ Group. Quaternary alluvial deposits are also observed throughout the site. Laboratory testing involved point load strength testing and direct shear testing. Direct shear testing was performed to determine the cohesion (c) and friction angle (0) of the discontinuities involved by the sandstone and these parameters were used in the limit equilibrium analyses. The evaluations based on a graphical method and the results of stability analysis indicated that riping is the suitable excavation method and that there is a possibility of wedge failure in one of the design sectors.