Development of a software for preliminary tunnel blast design
- Tez No: 56508
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. H. AYDIN BİLGİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
 - Anahtar Kelimeler: Tünel, Patlatma Ön Tasarımı, Yazılım, V-Cut, Parallel Hole Cut iv, Tunnel, Preliminary Blasting Design, Software, V-Cut, Parallel Hole Cut iu
 - Yıl: 1996
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz TÜNEL PATLATMA ÖN TASARIMI İÇİN BİR YAZILIM GELİŞTİRİLMESİ Baç, Kerem Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. H. Aydın Bilgin Eylül 1996, 128 sayfa Bu tezde, BLAST isimli, uzman bilgisi ile desteklenen ve tünel patlatma ön tasarımı yapabilen yazılımın kodu yazılarak, güvenilirliği test edilmiştir. Bu programın esas amacı, V-Cut ve Parallel Hole Cut metodları için hızlı ve etkili bir patlatma ön tasarım aracı sağlamaktır. Tasarımın hesapları, çok sayıda farklı patlayıcı ve delme ekipman tiplerinden oluşan kombinasyonlar için yürütülür, ve en uygun çözüm seçilip ilk yaklaşım tasarımı olarak sunulur. En iyi kombinasyonun seçiminde dikkate alınan parametreler, gerekli birim patlayıcı miktarı, bir seferde gerçekleştirilen en uzun atım, en az delik sayısı ve birbiri ile en çok uyuşan dip ve sütun patlayıcılarıdır. Yazılım, patlayıcı kartuş çapının, delik çapının yaklaşık 80%' ine eşit olmasını dikkate alır. Tasarımın yapılmasında, Nitro Nobel(1985)'in patlatma tekniği kılavuzunda öne sürülen çizelge verileri ve delik patlayıcı doldurma oranları ile Holmberg(1982), Langefors ve Kihlström(1979) tarafından sunulan denklemler kullanılmıştır. İleride bazı değişiklikler yapılabilmesine ve yeni patlatma metodlarının eklenebilmesine olanak sağlamak amacıyla, program kodu modüler bir şekilde olabildiğince birbirinden bağımsız olarak çalışabilen alt kodlardan oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SOFTWARE FOR PRELIMINARY TUNNEL BLAST DESIGN Baç, Kerem M. Sc., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. H. Aydın Bilgin September 1996, 128 pages In this thesis, a software called BLAST, which is supported by expert knowledge and capable of making preliminary tunnel blast design, is coded, and its reliability is tested. The basic goal of this software is to provide a quick and efficient preliminary blasting design tool for the V-Cut and Parallel Hole Cut methods. The design calculations are carried out for a number of combinations formed by different explosive and drilling equipment types, and the most feasible solution is selected and proposed as the first approximation design. The parameters in the selection of the best combination are the expected powder factor, the longest advance per round, the least number of blastholes and the best co-operating bottom and column charges. The code considers that the explosive cartridge diameter is about 80% of the blasthole diameter. The design is performed by using the chart data and hole charging ratios suggested in the rock blasting technique guide of Nitro Nobel(1985), together with the equations presented by Langefors and Kihlström(1979) and Holmberg(1982). In order to enable further improvements and addition of different blasting methods, the software is coded in a modular form by means of sub-codes operating as independently as possible.