Characteization of chlorine dioxide bleached pulp effluents
Klor dioksit selüloz beyazlatma atıksuyunun karakterizasyonu
- Tez No: 56512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beyazlatma prosesi, klor dioksit, jel filtrasyonu, moleküler ağırlık dağılımı analizi VI, Pulp bleaching, chlorine dioxide, gel filtration, molecular weight distribution. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZ KLOR DİOKSiT SELÜLOZ BEYAZLATMA ATIKSUYUNUN KARAKTERİZASYONU Şahin, Şebnem M. Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ülkü Yetiş Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Gökçay Ocak 1996, 92 sayfa Bu çalışmada klorlama aşamasında klor yerine klor dioksit kullanılmasının ve ekstraksiyon aşamasının oksijen ile güçlendirilmesinin beyazlatma aşamaları atıksularının özelliklerini nasıl etkiledikleri araştırılmıştır. Çalışmanın amacı, önerilen proses modifikasyonlarının beyazlatma atıksuları kimyasında meydana getirdiği değişiklikleri incelemek ve buna dayanarak çeşitli arıtma alternatifleri önermektir. Moleküler ağırlık dağılımında oluşan değişiklikleri incelemek için pelte-geçirimli kromatografi (jel filtrasyonu) yöntemi kullanılmıştır. Değişik klor dioksit oranları ve toplam klor dozlarına sahip klorlama ve ekstraksiyon aşamaları atıksularında Sefadex G-50 kolonu kullanılarak yapılan moleküler ağırlık dağılımı analizi sonucunda, klorlu organik bileşiklerin moleküler ağırlık dağılımının gerçekten önemli ölçüde değiştiği görülmüştür. Organik bileşiklerin büyüklükleri, moleküler klorun kullanıldığı klorlama ve onu izleyen ekstraksiyon aşamaları ile karşılaştırıldığında,klorlama aşamasında klor dioksit kullanımı ile artmış ancak onu izleyen oksijenle güçlendirilmiş ekstraksiyon aşamasında azalmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF CHLORINE DIOXIDE BLEACHED PULP EFFLUENTS Şahin, Şebnem M. M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ülkü Yetiş Co-Supervisor: Prof. Dr. Celal F. Gökçay January 1996, 92 pages In this study, the effects of chlorine dioxide substitution for elemental chlorine in the chlorination stage and subsequent oxygen reinforcement in extraction stage on the characteristics of these bleaching effluents have been examined. The aim of the study was to assess the changes in the chemistry of the bleaching effluents due to process modifications so that alternatives for external treatment of these effluents can be proposed. The change in the molecular weight distribution of chlorinated organic compounds have been analyzed by size-exclusion chromatography (gel filtration). The analysis of chlorination and extraction stage effluents with different chlorine dioxide substitution levels and varying available chlorine charges by using a Sephadex G-50 column have indicated that indeed a marked change in the molecular weight distribution of chlorinated organic compounds have occurred. The molecular size of chlorinated organic compounds in the chlorination stage has increased with the chlorine IIIdioxide substitution while that in the extraction stage has decreased when compared with the molecular size of these compounds in original bleaching effluents with only elemental chlorine used in the chlorination stage and followed by extraction stage.