Effects of çayırhan fly ash dn the properties of portland cement-fly ash pastes and mortars
- Tez No: 56511
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fly Ash, Portland Cement - Fly Ash Mixtures, Water Requirement, Setting Time, Heat of Hydration, Strength, Drying Shrinkage. IV, Uçucu Kül, Portland Çimentosu-Uçucu Küllü Karışımlar, Su İhtiyacı, Priz Süresi, Hidratasyon Isısı, Dayanım, Büzülme VI
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ABSTRACT EFFECTS OF ÇAYIRHAN FLY ASH ON THE PROPERTIES OF PORTLAND CEMENT-FLY ASH PASTES AND MORTARS KARAER, Kutlan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Co-supervisor: Dr. Lutfullah Turanlı December 1996, 87 pages Fly ash, a by-product of coal burning thermal power plants, is used extensively as a concrete ingredient because of its pozzolanie and /or cementitious properties. Besides the technical advantages, economic factors and environmental pollution are the important factors for the use of fly ash in concrete. Fly Ash affects various properties of fresh and hardened concrete. However, the utilization rate of fly ash in concrete is negligibly small in Turkey due to the lack of the information about the behavior of fly ash in Portland cement - fly ash (PC-fa) systems. IllIn this study the effects of Çayırhan fly ash on certain properties of PC - fa pastes and mortars were investigated. The fly ash substitutions were made on four levels as 10, 20, 30 and 40% by weight of portland cement. Comparisons were made between PC-fa mixtures and pure portland cement mixtures. The tests and analyses were carried out according to the related ASTM Standards. These consisted of the determination of normal consistency, setting time, flow, water requirement, heat of hydration, strength activity index, flexural and compressive strength, soundness and drying shrinkage of PC-fa systems. The results of the tests and analyses revealed that the use of Çayırhan fly ash improved most of the properties of PC-fa pastes and mortars. The first chapter of the study includes general information on fly ashes and object and scope of the study. The constitution and hydration of portland cement and nature and classification of pozzolans are discussed in chapter 2. The effects of fly ashes on various properties of concrete are given in chapter 3. Experimental study of PC-fa pastes and mortars is explained in chapter 4. Test results, conclusions and recommendations are given in chapters 5, 6 and 7, respectively.
Özet (Çeviri)
öz ÇAYIRHAN UÇUCU KÜLÜNÜN PORTLAND ÇİMENTOSU - UÇUCU KÜL HAMUR VE HARÇLARININ ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ KARAER, Kutlan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Lütfullah Turanlı Aralık 1996, 87 sayfa Termik santrallerdeki kömürün yakılmasından açığa çıkan bir yan ürün olan uçucu kül, puzolanik ve bağlayıcı özelliklerinden dolayı bir beton bileşiği olarak geniş çapta kullanılmaktadır. Teknik avantajların yanısıra, ekonomik faktörler ve çevre kirliliği uçucu külün betonda kullanılmasının temel nedenleridir. Uçucu kül taze ve sertleşmiş betonun birtakım özelliklerini etkilemektedir. Bununla birlikte, portland çimentosu - uçucu kül (PÇ-UK) sistemleri hakkındaki bilgi noksanlığından dolayı, Türkiye'de uçucu külün beton malzemesi olarak kullanılması yok denecek kadar azdır.Bu araştırmada Çayırhan uçucu külünün PÇ-UK sistemleri üzerindeki etkileri mcelemniştir. Karışımlarda çimento ağırlığının % 10, 20, 30 ve 40'ı kadar uçucu kül kullanılmıştır. Aynı zamanda, uçucu küllü karışımlar, yalnız portland çimentosu içeren karışımlarla da kıyaslanmıştir. Yapılan test ve analizlerde ASTM Standartları kullanılmıştır. PÇ-UK sistemlerinin normal kıvam, priz süresi, akma, su ihtiyacı, hidratasyon ısısı, dayanım aktivite endeksi, eğilme ve çekme dayanımları, hacim genleşmesi ve büzülme özellikleri incelenmiştir. Test ve analizlerin sonucunda, Çayırhan uçucu külünün PÇ-UK hamur ve harçlarının birçok özelliğini geliştirdiği saptanmıştır. Tezin birinci bölümü, uçucu küller hakkında genel bilgileri ve çalışmanın amaç ve kapsamım içermektedir. Portland çimentosunun yapısı ve hidratasyonu ile puzolanlann yapısı ve sınıflandırılması 2. bölümde tartışılmıştır. Uçucu küllerin, betonun çeşitli özellikleri üzerindeki etkileri 3. bölümde yer almıştır. PÇ-UK hamur ve harçlarının deneysel çalışması 4. bölümde açıklanmıştır. Test sonuçlan, çıkarılan sonuçlar ve öneriler, sırasıyla 5, 6 ve 7. bölümlerde yer almıştır.