Atomoksetin flukonazol kombinasyonunun candida albicans üzerine antifungal etkisinin transkriptom analizi
Antifungal activity and transcriptome analysisof atomoxetine and fluconazole in candi̇da albicans
  1. Tez No: 565141
  2. Yazar: BENJAMIN KREKA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA KARACA GENÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atomoksetin, Flukanazol, Antifungal aktivite, Transkriptom analizi, Atomoxetine, Flucanazol, Antifungal activity, Transcriptome analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Günümüzde artan ilaç dirençleri ve bu direnç mekanizmalarının meydana getirdiği yan etkiler sorunları beraberinde getirmektedir. Antifungal direncin özellikle güçlü bir antifungal olan flukanazole karşı gelişmesi nedeni ile farklı ilaçlara ve ilaç kombinasyonlarına daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan çalışmalar baz alınarak bu tezde farklı ilaçların antifungal aktivitesi araştırılmış ve bu ilaçlardan daha önce antimikrobiyal aktivitesi çalışılmamış olan antidepresan Atomoksetinin kontrollerden daha az etkili diğer ilaçlardan daha fazla etkili antimikrobiyal aktivitesine rastlanmıştır. Atomoksetinin antifungal etkisinin günümüzde antifungal olarak kullanılan flukanazol ile kombine kullanıldığında arttığı yapılan ön çalışmalar ile belirlenmiştir. Yapılan dama tahtası analizi ile Atomoksetin ve Flukanazol kombinasyonunun C. albicans üzerine sinerjik etkisi belirlenmiştir. Bir başka antimikrobiyal aktivite analizi olan ölüm kinetiğiyle bu iki maddenin fungisidal aktivitesine rastlanmıştır. Bu antifungal etki transkriptom analizi ile detaylandırılmıştır. İlaçlı ve ilaçsız yapılan transkriptom analizinde kombinasyonun genler üzerindeki etkisi tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, there are problems with increasing drug resistance and side effects caused by these resistance mechanisms. Due to the development of antifungal resistance, especially against flucanazole, new research is needed for different drugs and drug combinations. The antifungal activity of different antidepressants was investigated in this thesis based on the previous studies and the antimicrobial activity of these antidepressants was found to be more effective than the other drugs. Antifungal effect of atomoxetine is determined by the preliminary studies. Atomoxetine-flucanazole combination increased the antifungal activity. The synergistic effect of Atomoxetine and Flucanazole on C. albicans determined by checkerboard analysis. Another kinetics of antimicrobial activity is the time kill and the fungicidal activity of these two substances is showed. This antifungal effect was elaborated by transcriptome analysis. Efficacy on genes was determined in the transcriptome analysis with and without drugs.