Satranç ve tavla oyununda argo
Background and chess play argo
  1. Tez No: 565165
  2. Yazar: SEHER KILIÇ ALKUBAISI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN SUZİ TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Argo, kültür, satranç, tavla, Slang, culture, chess, backgammon
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Yeni Türk Dili Ana bilim Dalı Yüksek Lisans Bitirme Tezi Bir alt kültür Ģeklinde sıfatlandırabileceğimiz argo pek çok oyun, grup, meslek vb. alanlarda yerini almıĢ vücut bulmuĢtur. Pragmatik faydasının bilinen bir gerçek olduğu satranç ve dedelerimizin emaneti olan tavlada da belli baĢlı kullanılan argo jargon, deyimler bulunmaktadır. Genel bir inanıĢa göre tavla oyununda ilk oyunun acemilere ait olduğu ve bu durumda“ġeytanın bol olsun.”tabiri kullanıldığı bir gerçektir. Böylelikle rakip oyuncuya bahtının açık olması, talihli olması Ģeklinde bir temenni de bulunulmuĢ olunur. Bunların haricinde, zaten gayet iyi kavradığınız gibi, bir kavramın argo karĢılığı varsa mutlaka onu kullanmalısınız. Örneğin at bir kareye gitmez,“O kareye oturur.”Oyuncular taĢı boĢa koymaz,“TaĢ uyur.”Rakip yenilmez,“Zımbalanır”. Parti terk edilmez,“Dökülür.”TaĢ düĢmez,“Bade olur.”Yıldırım (hızlı parti) oynanmaz,“Demet atılır.”Tuvalette büyük ihtiyaç giderilmez,“Büyük rok yapılır.”Bahsi geçen bu oyunlarda, oyunlarda kullanılan ifadelerde insan zekasının kıvraklığını görmemiz pek mümkündür.
Özet (Çeviri)
New Turkish Language Master of Science (MSc) Graduation Thesis In the form of a subculture slang can be attributed to many games, groups, occupations and so on. areas have taken place in the body. The pragmatic benefit is a well-known fact in the chess and backgammon of our grandfather's backgammon used in the main slang jargon, there are idioms. It is a general belief that the backgammon game belongs to the novices and in this case the phrase“Satan be abundant”is used. In this way, the opponent is open to the bet, fortunate in the form of a wish is made. Apart from these, as you have already understood well, if a concept has a slang counterpart, you must use it. For example, the horse does not go to a square, otur He sits on that square.“Players do not put the stone in vain,”The stone sleeps.“The opponent is invincible,”Stapled“. The party is not abandoned, ”Poured.“ Stone does not fall, ”Bade becomes.“ Lightning (fast party) is not played, ”Bunch is thrown. Büyük The big need is not eliminated in the toilet,“ Big rok is made. ”we can hardly see.