Aktif dinlenme sürelerinin tekrarlı maksimal yüzme performanslarına etkisi
Effect of active resting times on repeated maximal swimming performances
  1. Tez No: 565191
  2. Yazar: DENİZHAN TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tekrarlı yüzme performansı, Termoregülasyon, Termal kamera, Timpanik, Aktif Dinlenme, Repeated swimming performance, Thermoregulation, Thermal imaging, Tympanic, Active rest
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yüzme sporunda ısınma sonrasında hangi zaman aralığında yüksek performans çıktısı elde edildiği hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, ısınma sonrasında farklı süre aralıklarının tekrarlı yüzme performanslarına etkilerinin tespit edilmesi ve bu sürelerde yapılan aktif dinlenme türünün katkılarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya yaş ortalaması 16 olan ve aktif yüzme antrenman sürecine devam eden 9 müsabık yüzücü katılmıştır. Yüzücüler dinamik ısınma protokolü sonrasında çevresel koşulları standardize edilmiş yüzme havuzunda 1200 metre (~25dk) su içi ısınma protokolü uygulanmıştır. Takiben farklı günlerde üç ayrı aktif dinlenme aralığında (15, 30 ve 45 dakika) kendi belirledikleri tempolarda standart kıyafetlerle karada aktif dinlenme uygulamaları yapılmıştır. Aktif dinlenme sürelerin bitiminde 100 metre maksimum performans testi ve devamında 15 dakika su içi aktif dinlenme sonrası 2. Kez performans testi tekrar edilmiştir. Performans testlerinden sonra 15 dakikalık toparlanma ile test sonlandırılmıştır. Tüm süreç esnasında her 5 dakikada bir düzenli olarak timpanik ve termal yöntem kullanılarak vücut sıcaklık değerleri ve kalp atım hızları kayıt altına alınmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel analizi için tekrarlanan ölçümlerde varyans analiz (repeated measures ANOVA) testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; Dinlenme sürelerinin performansa yönelik istatiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunamamıştır [F(2,16)=1,53 η²=,159 P=0,0250]. Fakat tekrarlı yüzme performansı açısından en etkin dinlenme aralığının 30 dakika olduğu, yüzücülerin müsabaka başlangıcından 30 dakika önce ısınmalarını sonlandırmış olmasının performansa olumlu katkı sağlayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
There is not information about which time period the high performance is obtained after warm up in swimming sport. The aim of this study was to determine the effects of different time intervals on repeated swimming performance after warm-up and to evaluate the contributions of active rest type during these periods. Nine competing swimmers with an average age of 16 and continuing active swimming training participated in the study. After the dynamic warm-up protocol, swimmers, 1200 meters (~25dk) in-water warm-up protocol was applied in the swimming pool whose environmental conditions are standardized. On different days, three different active resting intervals (15, 30, and 45 minutes) were carried out on land with standard clothes at their self-pace. The 100 meters maximum performance test was immediately completed at the end of the active rest periods and the second time performance test was repeated after 15 minutes of in-water active rest. During this process, body temperature and heart rate were recorded by using tympanic and thermal methods regularly in every 5 minutes. For statistical analysis of the collected data, variance analysis test (repeated measures ANOVA) was used for repeated measurements. Consequently; There was no statiscally significant result of rest perdiods regarding performance [F(2,16)=1,53 η²=,159 P=0,0250]. it was thought that the most effective resting interval was 30 minutes in terms of repetitive swimming performance, that the termination of the warm-up of the swimmers 30 minutes before the start of the competition could contribute positively to the performance.