Asfalt beton kaplamalarında atık floresan lambaların filler olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of usage of waste fluorescent lamps as mineral filler in asphalt mixture
  1. Tez No: 565207
  2. Yazar: ROSTAM ALI ANWARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALTAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZEN COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Atık floresan lamba, mineral filler, asfalt, indirekt çekme deneyi, Waste fluorescent lamp, mineral filler, asphalt, indirect tensile strent test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında atık floresan lambaların asfalt beton kaplamalarında filler malzemesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. İlk olarak atık floresan lambalar deneylerde kullanılmak üzere parçalara ayrılmıştır. Bu işlem çeker ocak içerisinde negatif basınç altında yapılmıştır. Lisanslı geri dönüşüm firmaları, Türkiye çapında atık floresan lamba toplam miktarı ve en fazla kullanılan floresan lamba tipi tespit edilmiştir. Gerçek atık rakamlarına göre deponi sahalarına giden floresan lamba karışımı yüzdesel olarak hesaplanmıştır. %30 tübular ve %70 Kompakt Floresan Lamba (CFL) lardan oluşan fosfor tozu+cam karışım numunesinin toksisitesi Toksisite Karakteristik Liç Prosedürü (TCLP) testi ile tespit edilmiştir. Aynı numunenin eleme ve yıkama işlemlerinden sonra fosfor tozu uzaklaştırılarak da TCLP testleri yapılmıştır. Toksisite deneyi sonuçlarına göre yıkama işlemi sonrası atık floresan lamba camının tehlikeli atık sınıfına girmediği tespit edilmiştir. Bu nedenle optimum bitüm oranının belirlenmesi için floresan lamba camı normal filler içerisinde %25, %50, %75 ve %100 oranlarda kullanılmıştır. Optimum bitüm oranları sırasıyla %4.5 olarak kullanılan fillere yakın sonuçlar vermiştir. Optimum bitüm oranları ile Superpave karışım yöntemine göre numenlerde İndirekt çekme deneyi (ITS) yapılmıştır. ITSkuru (şartlandırılmamış) dayanımları sıra ile 7.18 kPa, 7.66 kPa, 8.57 kPa ve 7.88 kPa olarak belirlenmiştir. Normal filler kullanılan numunelere yakın değerler elde edilmiştir. Ancak numuneler koşullandırıldıktan sonra ITSyaş (Şartlandırılmış) değerlerinde düşüş olduğu görülmüştür. Sonuç olarak atık floresan lamba camı kullanıldığında sıcak karışım numunelerinin neme daha duyarlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis the use of waste fluorescent lamps as mineral filler in asphalt mixture was investigated. Fluorescent lamps were first divided into pieces for use in experiments. This process was carried out under negative pressure in the device. Licensed recycling firm, the total amount of waste fluorescent lamp in Turkey and most widely used fluorescent lamp types were detected. According to the actual waste amounts of the waste fluorescent lamps mixture going to the landfill were calculated as a percentage. Toxicity of 30% tubular and 70% CFL (Compact Fluorescent Lamp) mixture of phosphorus powder + glass sample were detected by TCLP (Toxicity Characteristic Leaching Procedure). After sieving and washing of the same sample. the phosphorus powder was removed and TCLP tests were performed. According to the results of toxicity test, waste fluorescent lamp glass was not classified as hazardous waste after washing. For this reason fluorescent lamp glass was used in 25%, 50%, 75% and 100% ratios in normal filler to determine the optimum bitumen ratio. Optimum bitumen rates were found 4.5%, 5.29%, 5.13% and 4.94%. respectively. The optimum bitumen values gave results close to the traditional filler. Indirect tensile test (ITS) was performed on the samples that were prepared according to superpave mixing method with optimum bitumen ratios. ITSdry (conditioned) resistance values were determined as 7.18 kPa, 7.66 kPa, 8.57 kPa and 7.88 kPa respectively. Values were close to the traditional filler. However, after the samples were conditioned. ITSwet (conditioned) values have been observed to decrease. As a result, when the waste fluorescent lamp glass was used as mineral filler, it was found that the hot mix samples were more sensitive to moisture.