Korunmaya muhtaç öğrencilerin öğrenme ve öğretme sürecinde karşılaştıkları sorunların öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Investigating the problems according to teachers view which encountered by the students in need of protecti̇on during learni̇ng and teaching process
- Tez No: 565279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Korunmaya Muhtaç Çocuk (KMÇ), öğrenme-öğretme süreci, karşılaşılan sorunlar, Children In Need Of Protection (CNP), learning and teaching process, encountered problems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Korunmaya Muhtaç Çocuk (KMÇ) ; 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ile sınırları belirlenmiş, yaşadığı ve yaşattığı sorunlar nedeniyle, onları inceleyen alan uzmanlarınca ve nihayetinde mahkeme tarafından özel tedbirlere ihtiyaç duyduğuna karar verilen çocuktur (Çocuk Koruma Kanunu [ÇKK], 2005: madde 3). Bu araştırmada; haklarında koruma kararı verilerek Korunmaya Muhtaç Çocuk (KMÇ) kapsamına alınmış öğrencilerin öğrenme ve öğretme sürecinde karşılaştıkları sorunların öğretmen görüşlerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma betimsel tarama modeline göre düzenlenmiştir. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden olan iç içe geçmiş tek durum deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, KMÇ kapsamındaki öğrencilerin öğrenim gördükleri, üç farklı okuldaki, farklı sınıflarda görevli olan ve kendileriyle görüşme yapılan 8 erkek ve 10 kadın olmak üzere 18 öğretmen oluşturmuştur. Bu araştırmanın verileri, çalışma grubunda yer alan öğretmenler ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Ayrıca farklı sınıflarda; hem sınıf içerisinde hem de okul bahçesinde olmak üzere toplam 46 saat gözlem yapılmıştır. Gözlem yolu ile veri elde etmek amacıyla yarı yapılandırılmış gözlem formundan yararlanılmıştır. Gözlem sonuçları ile görüşme bulguları karşılaştırılarak geçerlik ve güvenirlik arttırılmaya çalışılmıştır. Görüşme yapılarak elde edilen veriler, gözlem yolu ile elde edilen bulgular ile uyumludur. Gözlem sonuçları, görüşme sonuçlarını desteklemektedir. Elde edilen veriler ışığında tema, kod ve alt kodlar oluşturulmuş, her biri alan uzmanları ile birlikte titizlikle incelenerek değerlendirilmiştir. Oluşan temalar;“öğrenme ve öğretme”,“sosyalleşme ve uyum”,“problem davranışlar”ve“öneriler”şeklindedir. Bu temalara uygun olarak kodlar ve alt kodlar oluşturulmuştur. KMÇ kapsamındaki öğrenciler tarafından, kanunun koruyuculuğunun istismar edildiği sonucuna ulaşılmıştır. KMÇ kapsamındaki öğrencilerin öğrenme öğretme etkinliklerine katılmaya istekli olmadıkları, akademik başarılarının düşük olduğu, sosyal etkinliklere katılmaya istekli oldukları ancak burada da sosyal etkinliğin/oyunun düzenini bozma eğiliminde oldukları belirlenmiştir. KMÇ kapsamındaki öğrencilerin; öğretmen ve arkadaşları ile birlikte diğer öğrenci velilerinin de sosyal kabulüne ihtiyacı olduğu belirlenmiştir. KMÇ kapsamındaki öğrencilerin hem okul ortamında hem yuva ortamında birbirlerini olumsuz etkileyebildikleri tespit edilmiştir. Arkadaşlarına karşı saldırganlık, kurallara uymama, okuldan kaçma, okul eşyalarına zarar verme gibi problem davranış sergileme eğiliminde oldukları belirlenmiştir. Okullar ile KMÇ kapsamındaki öğrencilerin kalmakta oldukları kurumlar arasında iletişim eksikliğinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Children in need of protection (CNP) ; It is the child who has been determined by the field experts and the court, who, due to the problems he / she experienced and lived, are in need of special measures by the Child Protection Law No. 5395. In this study; the aim of this study is to investigate the problems faced by the students who are in scope of in need of protection in the process of learning and teaching. In this research, descriptive survey model is arranged. In this study, single-case embedded design which is one of the qualitative research designs is used. The study group of the study consisted of 18 teachers, 8 male and 10 female teachers working in three different schools, in different classes, who were in children's classroom which in need of protection. The data of this study was obtained by semi-structured interview technique with the teachers in the study group. Also in different classes; A total of 46 hours of observation, both in the classroom and in the schoolyard, was conducted. A semi-structured observation form was used to obtain data through observation. The results of the observations were compared with interview and the validity and reliability were increased. The data obtained by interviewing were consistent with the findings obtained by observation. Observation results support the results of the interview. In the light of the data obtained, themes, codes and sub-codes were formed and each of them was evaluated and evaluated together with the field experts. The themes are;“learning and teaching”,“socialization and adaptation”,“problem behaviors”and“suggestions”. In accordance with these themes, codes and sub-codes are created. It was concluded that the protection of the law was abused by the students in the CNP. It was determined that students in the CNP were not willing to participate in the teaching and learning activities, their academic achievement was low, they were willing to participate in social activities, but they also tended to disrupt the order of social activity. Students in the scope of CNP; it was determined that the parents of the other students together with the teacher and his friends needed social acceptance. It has been determined that students in CNP can affect each other negatively in the school environment and in the orphanage environment. It has been determined that they tend to exhibit behavioral behaviors such as aggression towards their friends, non-compliance with the rules, avoiding/flee the school, harming school items. It has been determined that there is a lack of communication between the schools and the institutions in which the students are staying.