Dindarlık ile evlilik uyumu arasındaki ilişkinin bazı kişisel değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of the relationship between religion and marriage compliance on some personal variables
  1. Tez No: 565310
  2. Yazar: DEMET ATAŞALAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP ÖZKAMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, evlilik uyumu, evli bireyler, Piety, marital adjustment, married individuals
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu araştırmanın amacı evli bireylerin dindarlık özellikleri ve evlilik uyumu düzeyleri arasındaki ilişkinin bazı kişisel değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma evrenini Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde bulunan evli çiftler oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu ise Oğuzeli merkezinde bulunan 167 evli çift (334 evli birey) oluşmaktadır. Araştırma verileri Dindarlık Ölçeği, Evlilikte Uyum Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Araştırma verileri tek yönlü varyans analizi ve bağımsız örneklem t testi ve korelasyon analizi tekniği ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda dindarlık ölçeğinden elde edilen toplam puanların meslek, evlilik süresi, çocuk sayısı ve evlenilen yaş açısından; ibadet alt boyutu puanlarının cinsiyet, meslek, evlilik süresi, evlenme şekli, çocuk sayısı ve evlenilen yaş açısından; inanç alt boyutu puanlarının meslek ve evlilik süresi açısından; duygu alt boyutu puanlarının meslek ve eşin öğrenim durumu açısından; bilgi alt boyutu puanlarının yaş, evlilik süresi, çocuk sayısı ve algılanan sosyo-ekonomik durum açısından; inancın kişi açısından önemi alt boyutu puanlarının çocuk sayısı ve SED açısından; etki alt boyutu puanlarının da öğrenim durumu, meslek, evlilik süresi, evlenme şekli, çocuk sayısı, eşin öğrenim durumu ve eşin mesleği açısından anlamlı derecede farklılaştığı görülmüştür.Evlilikte uyum ölçeğinden elde edilen toplam puanların, SED açısından; anlaşma alt boyutu puanlarının SED açısından; tarz alt boyutu puanlarının yaş, öğrenim durumu, evlilik süresi, evlenme şekli ve SED açısından anlamlı derecede farklılaştığı görülmüştür. Ancak araştırmada kullanılan ölçekler ve ölçeklere ait alt boyutlara ait puanların eş ile yaş farkı değişkeni açısından farklılaşmadığı görülmüştür. Evli bireylerin dindarlık özellikleri ile evlilik uyumu düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırma sonuçları ilgili literatür eşliğinde tartışılmış ve yorumlanmıştır. Bunun yanı sıra elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the religious characteristics and marital adjustment levels of married individuals in terms of some personal variables. The research population consists of married couples in the district of Oğuzeli in Gaziantep. The study group consists of 167 married couples (334 married individuals) in the center of Oğuzeli. The data are collected by the“Piety Scale”,“Marital Adjustment Test”and“Demographic Variables Form”. One-way analysis of variance and independent sample t-test and correlation analysis are used to analyze the data.As a result of the research, the total scores obtained from the religiousness scale in terms of occupation, length of marriage, number of children and marital age; in terms of gender, occupation, duration of marriage, type of marriage, number of children and age of marriage; belief sub-dimension scores in terms of occupation and duration of marriage; emotion sub-dimension scores in terms of occupation and educational status of the spouse; information sub-dimension scores in terms of age, duration of marriage, number of children and perceived socio-economic status; the importance of the belief in terms of the person in terms of the number of children and socio-economic status; It is observed that the scores of the effect sub-dimension significantly differed in terms of educational status, occupation, duration of marriage, type of marriage, number of children, education level of spouse and the profession of the spouse.In terms of socio-economic status, the total scores obtained from the adaptation scale in marriage; in terms of socio-economic status of the agreement sub-dimension scores; style sub-dimension scores differed significantly in terms of age, education level, marriage duration, marital status and socio-economic status. However, it is observed that the scores of the scales and scales used in the study does not differ in terms of the age difference between the spouse and the age difference. There is a positive correlation between marital adjustment and marital adjustment.The results of the research are discussed and interpreted with the relevant literature. In addition, recommendations are made in line with the results.