Dağlık alanlarda ve orman köylerinde sürdürülebilir kalkınma: Manisa Gördes örneği
Sustainable development in mountainous areas and forest villages: Mani̇sa Gördes example
- Tez No: 565389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİM AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Dağlık alan, Orman köyleri, Kalkınma, Belediye, Sürdürülebilirlik, Mountainous area, Forest villages, Development, Municipality, Sustainability
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Türkiye'de ve genel olarak dünyadaki pek çok ülkede dağlık alanlar, kapladıkları alan bakımından oldukça yüksek bir orana sahiptirler. Doğal kaynaklar bakımından oldukça zengin ve geliştirme potansiyeli yüksek olan bu alanlar ülkenin idaresini sağlayan yönetimler tarafından genellikle göz ardı edilmişlerdir. Sürdürülebilir kalkınma kavramı çerçevesinde dağlık alanların ve orman köylerinin var olan potansiyelleri harekete geçirilerek, ülkemizin kendi doğal kaynaklarını kullanarak kalkınmaya fayda sağlanabilir ve ülkemizin fiziki koşulları dikkate alındığında kıt kaynakların etkin ve verimli kullanılması sayesinde ekonomik bir değere dönüştürülmesiyle sonuçlanabilir. Küreselleşen dünya ile birlikte çevre sorunları da artmış ve sınırları geçen bir hal almıştır. Dağlık alanlarda ve orman köylerinde kırsal kalkınma; sürdürülebilir doğal kaynak kullanımını esas alarak, bir taraftan kırsal kesimin gelir düzeyinin ve yaşam standartlarının yükseltilmesi yoluyla gelişmişlik farklarının azaltılmasını amaçlayan, çevresel ve kültürel değerlerin korunmasını ve geliştirilmesini gözeten, yerelde farklılaşan sosyal, kültürel ve ekonomik özellikleri, ihtiyaçları, potansiyelleri ve dinamikleri dikkate alarak çok sektörlü yaklaşımla planlanan faaliyetler bütünü olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma Manisa İli Gördes ilçesi özelinde yapılacaktır. Bu ilçenin seçimindeki ana nedenler; ilki, Gördes'in Manisa'nın sosyo-ekonomik göstergeler bakımından en az gelişmiş ilçelerinden biri olmasıdır. Ayrıca Manisa ilinin dağlık alan bakımından en yoğun ilçeleri arasında Gördes'in bulunması, 6360 sayılı yasa çerçevesinde tüzel kişilikleri kaldırılan köylerin ilçede bulunuyor olması ve ilçenin Manisa merkeze uzakta bulunmasıdır. Son olarak kırsal kalkınma, yoksulluk gibi birçok etmenin incelenmeye en müsait ilçeler arasında olmasıdır. Sonuç itibarıyla; bu tez kırsal kalkınma, yoksulluk, çevre, göç, 6360 sayılı yasa gibi etmenlerle birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın (http://ipard.tarim.gov.tr/) web adresinde bulunan ülkemizdeki dağlık alan listelerinden teyid edilmek suretiyle belirlenen Gördes ilçesinin dağlık alanlarında ve orman köylerinde bir saha çalışması yapılmıştır. Sonrasında çıkartılan bulgular literatür ile temellendirerek sürdürülebilir kalkınma kavramı yerelde detaylandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mountainous areas have quite a high rate in terms of space they occupy in Turkey and many other coutries of the world. These areas, which are very rich in natural resources and have high development potential, have been generally ignored by the administrations of the country. Within the framework of the concept of sustainable development, the potentials of the mountainous areas and forest villages can be activated and development can be benefited by using our country's natural resources, and when the physical conditions of our country are taken into account, it can be transformed into an economic value through the efficient use of limited resources. With globalizing, environmental problems have increased and become more cross-border. In order to solve these environmental problems, states have to revise their forest protection policies. Rural development in mountainous areas and forest villages admissed as sustainable use of natural resources and on the other hand aims to reduce development differences by raising the income level and living standarts of rural areas; to protect and promote environmental and cultural values; considers cultural and economic properties, requirements, potentials and dynamics that planned by a multi sectoral approach. This study Will be executed in Manisa province Gördes county . The main reasons for choosing Gördes : first of all Gördes one of the social-economically least development and one of the most Mountainous county in Manisa. Second one Gördes has a Villages which is removed their entity as amended by law of no 6360 and far away from Manisa city center. Third reason is an one of the most available county for researching rural development, poverty and many other factors. As a result; there is a field work executed with factors such as rural development, poverty, enviroment, migration and law of no 6360 in identified Mountainous areas and Village forests of Gördes which is confirmed according to list of Mountainous areas obtained from the http://ipard.tarim.gov.tr/ Web adress of“Ministry of Food, Agriculture and Livestock”. Afterward 'Sustainable development' concept detailed in local with the help of findings based on the literature.