Kuruluş bakımı hizmetlerinden yararlanan bireylerin entegrasyonu: Konya örneği
Integration of individuals using institution: Konya care
- Tez No: 565429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hizmeti modelleri, Konya, Korunmaya muhtaç çocuk, Kurum bakımı, Child in need of protection, Institution care, Service models, Konya
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kuruluş Bakımı Hizmetlerinden Yararlanan Bireylerin Entegrasyonu: Konya Örneğini temel alan bu çalışma, aileleri yanında değil kurum bakımında yetişen bireylerin sosyal yaşamda aile, eğitim ve çalışma alanlarında karşılaştıkları problemleri ve çözüm önerilerini ele alan bir alan araştırmasıdır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kurum bakımı tarihçesini ele alan teorik bir çerçeve sunulmuştur. Osmanlı da 19. yy dan itibaren korunmaya muhtaç çocuğun konumu, Osmanlıdan günümüze kurum bakımı ve günümüzde korunmaya muhtaç çocuklara sunulan hizmetler ele alınmıştır. Çalışmanın diğer bölümlerinde yapılan görüşmeler söylem analizi çerçevesinde yorumlanmıştır. Konya örneğinde kurum bakımı hizmetinden yararlanan 20 kişi ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırmanın bulguları, kurum bakımı hizmeti alan bireylerin toplumsal hayatta sağlıklı şekilde varlık gösterebilmelerinin kurum bakımına girme yaşı, giriş nedeni, cinsiyeti, kurum bakımı önce ve sonrasında ki eğitim durumları, bakım sürecinde yaşananlar, kurum bakımına uyum süreçleri ve kurum bakımı sonrasındaki yaşamlarının Konya özelinde farklılaştığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Integration of Individuals Benefiting from Institution Care Services: This study, which is based on the case of Konya, is a field study that examines the problems and solutions of the problems faced by the individuals who is under the care of institution in the aspect of family in social life, education and working areas. This study consists of three parts. In the first part, a theoretical framework is presented which covers the history of institution care. The position of the needy child starting from the 19th century from the Ottoman to the present,, the institution care and the services offered to the needy children under the protection are discussed. In other parts of the study, the interviews were interpreted within the framework of discourse analysis. In the example of Konya, a deep interview was conducted with 20 people having institution care services. The findings of the study showed that for being able to have a healthy life of an individual who received the institution care in social life depends on the age of entry to the institution care, reason for entry, the gender, the educational conditions before and after the institution care, the experiences during care process, processes of adaptation to the institution care. This study also showwed that the life after the institution care differs in the example of Konya.