Development of a model for open pit limits optimization integrated with a sequencing system
Üretim planlama sistemi ile bütünleştirilmiş açık ocak sınır optimizasyonu için bir model geliştirilmesi
  1. Tez No: 56549
  2. Yazar: KAAN ERARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Net Bugünkü Değer Optimizasyonu, Açık Ocak Sınır Optimizasyonu, Üretim Planlaması Optimizasyonu, Üretim Simülasyonu vı, NPV Maximization, Open Pit Limit Optimization, Extraction Sequencing, Production Simulation IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Açık ocak tasannu, jeolojik, teknik ve ekonomik sınırlamalar altında, bir cevher yatağından elde edilebilecek kârın maksimizasyonunu hedefleyen karmaşık bir iştir. Optimum ocak sınırlarının tesbiti ve bu sınırlar için yapılan optimum üretim planlaması, açık ocak tasarımının temel konularındandır. Yapılan çalışmalar genelde, birbirlerinin devamı olan bu konulan bağımsız olarak düşünmüş ve bir arada ele almamışlardır. Halbuki, üretim planlamasının gözardı edildiği bir sınır optimizasyonu, paranın zaman değerinin hesaba katılmaması demektir. Bu kabule göre bulunan bir ocak sının ise ekonomik açıdan gerçek optimum olarak kabul edilemez. Bir sonraki basamak olan üretim planlaması algoritmaları ise bu sınırlan optimum varsayıp, cevher çıkaranını bu sınırlar içinde yapacak şekilde geliştirilmiştir. Bu çalışmada, mevcut yaklaşımlardan farklı olarak, net indirgenmiş kârı maksimize ederek optimum ocak sınırlarını, üretim planlamasının fonksiyonu olarak bulan bir model geliştirilmiştir. Bumodel dinamik programlama yoluyla, madendeki üretimi, stoklardaki malzeme hareketlerini, harmanlama ve cevher hazırlama tesislerinin beslenmesini simüle ederek ve nihai şev açışım da dikkate alarak, net bugünkü değeri hesaplamaktadır. Ayrıca ocağın her yeni durumunda birim maliyet hesaplanması için, bir birim maliyet hesap sistemi modelle etkileşimli kullanılarak, optimizasyonda başka ocaklardan aktarılan birim maliyetlerin kullanılmasının getirdiği hata payı en aza indirilmiştir. Mevcut yaklaşımlardan farklı olarak ocak sınırlarının ve üretim planlamasının beraber optimize edildiği sistem, ocak başlangıç noktası, sınır tenoru, yıllık üretim miktarı, stok ve cevher tesislerinin şartlan gibi parameterleri değiştirme imkanı da sunmaktadır. Geliştirilen algoritmalar C++ dilinde programlanmış ve bir madencilik probleminde uygulanmıştır, örnek çalışma sonuçlan, geliştirilen modelin geçerliliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Open pit design is a complicated task aiming maximization of the profit that can be gained from an ore body under geological, technical and economical constraints. Determination of optimum pit limits and optimum production planning performed for these limits are the basic subjects of open pit design. In general, the previous researches have considered these successive subjects as independent and not handled them as integrated. However, pit limits optimization ignoring production sequencing means exclusion of time value of money. A pit limit determined by this assumption can not be accepted as real optimum from the economical point of view. The succeeding step; sequencing algorithms have been developed to extract the ore body in these limits, assuming them to be optimum. In this study, a model different than the existing approaches, maximizing the net discounted profit has been developed to determine the optimum pit limits as a function of production sequencing. This model calculates the net present value by dynamic programming, simulating mine 111production, material flow in stockpiles, blending and plant feeding and regarding the ultimate pit slope angle. Besides, a unit cost estimation system has been interacted with the model to calculate the unit costs for each new conditions of the pit and the bias caused by transferring the unit cost of other mines has been minimized. The system in which pit limits and extraction sequencing have been optimized simultaneously, also provides the ability of changing the parameters like mine starting point, cutoff grade, annual production rate, stockpile and processing plant conditions. The developed algorithms have been programmed in C++ language and applied in a mining problem. The logical results of sample study has revealed the validity of the developed model.