Concrete class effecton seismic behaviour of multi-storey buildings
Beton sınıfının çok katlı binaların sismik davranımına etkisi
- Tez No: 56548
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM YEĞİNOBALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bina Salınım Faktörü, Enerji Emme Kapasitesi, Yüksek Dayanımlı Beton, Moment Transferi, Betonarme Betonu, Rölatif Deplasman, Sismik Davranım, Kat Salınım Faktörü, Optimal Maliyet VI
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezde malzeme özelliklerinin yüksek (çok katlı) binaların sismik davranımına etkisini inceleyen bir araştırma yapılmıştır. Karkas betonu ve betonarme demirinin davranışlarında analiz edilmesi gereken birçok parametre vardır. Bu iki malzemenin kalitelerinin kombinasyonu, binanın sismik yüklere karşı cevap kapasitesini belirler. Analizi gerçekleştirebilmek için“L”şeklinde plana sahip çok katlı bir bina model olarak kullanılmıştır. Bu binanın şiddetli deprem yüküne tabi olduğu varsayılmıştır. Aynı yük altında, binada kullanılan beton tipleri normal dayanımdan yüksek dayanımlı beton özelliklerine göre değiştirilmiş, ortaya çıkan cevaplar analiz edilmiştir. Oluşan sonuçlar elastik teoriyi tekrar kanıtlamıştır. Beton kalitesi arttıkça Elastik Modulus artmış, Elastik Modülüsün arttığı oranda da her katın yatay deplasmanında azalma olmuştur. Yatay deplasmanların az olması istenmeklebirlikti, bu deplasmanlar bazı sınırların altında olduğu taktirde, bina çok kırılganlaşır ve titreşimden dolayı, içine çektiği enerjiyi dışarı atamadığından ani ve tehlikeli yıkımlara yolaçabilir.. Bu durumda, çok yüksek kaliteli beton kullanmak düşük kaliteli beton kullanmak kadar problemli olabilir. Bu tezde sismik dizayn yönünden en uygun beton tipi belirlendikten sonra, o tipin ekonomik yönü tartışılmıştır. Tüm modellerin analiz sonuçları, değişik yükseklikteki değişik modeller için en ekonomik ve en emniyetli çözümü bulmak için mühendislik ve ekonomi açısından incelenmiştir. Mühendislik açısından en uygun beton sınıf aralığının BS 25 ile BS 40 sınıfları arası olduğu saptanmıştır. Ekonomik açıdan ise en uygun beton sınıf aralığının BS 20 ile BS 30 sınıfları arası olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, hem mühendislik hem de ekonomi aç ısıdan en uygun beton sınıf aralığının BS 25 ile BS 35 sınıfları arası olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is an investigation on reinforced concrete strength effect on seismic behaviour of multi- storey buildings. There are many parameters to be analysed in the behaviours of structural concrete and reinforcing steel. The combination of the qualities of these two material determines the response capacity of the building against seismic loads. For the analysis, a 20 storey model having an“L”shape in plan is taken into consideration. The building is assumed to be subjected to severe earthquake loading. Under the same loading, concrete classes are changed from normal strength to high strength concrete properties and the response is analysed for the same building. The results have been consistent with the elastic theory concepts and have shown that as the concrete strength increases, Modulus of Elasticity of Concrete (Ec) also increases resulting in a proportional decrease in the 111horizontal displacements of each storey. Eventhough smaller horizontal displacements are desirable, below a certain range, the building becomes highly brittle and can not relieve the absorbed energy due to seismic effect resulting in sudden and dangerous failures. Thus, using high strength concrete may bring problems just as much as using lower strength concretes. After determining the most suitable strength level for concrete from seismic design point of view, the economy of producing such a concrete has been discussed. The results of all models are compared according to engineering and economical points of view, to determine the most economical and reliable solution for different models having different heights. From engineering point of view, concrete class usage between the ranges of BS 25 and BS 40 is concluded to be suitable upto 20 storeys in buildings. Due to economical considerations, concrete class usage between the ranges of BS 20 and BS 35 is concluded to be suitable upto 20 storeys in buildings. Finally, the most suitable range due to engineering and economical restraints to be used in mult i- storey buildings upto 20 storeys can be stated as BS 25 and BS 35 concrete classes. Keywords : Building Vibration Factor, Energy Absorbtion Capacity, High Strength Concrete, Moment Trans fer, Reinforced Concrete, Relative Displacement, Seismic Behaviour, Storey Vibration Factor, Optimal Costs. IV