Effect of dietary selenium and vitamin E on the biomechanical properties of bones and skeletal muscles
- Tez No: 56550
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TOKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Selenyum, vitamin E, biyomekanik test, kemik, kas. vı, Selenium, vitamin E, bone, skeletal muscle, biomechanical testing. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZ SELENYUM VE VITAMIN E DİYETİNİN KEMİK VE KAS BİYOMEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Balçık, Cenk Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turgut Tokdemir Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri Akkaş Eylül 1996, 77 sayfa Selenyum ve vitamin E'nin birlikte eksikliği kalp-damar anormalliklerine, iskelet distrofilerine, tırnak anormallikleri ile daimi ve kronik dejeneratif osteoartrit olan Koshin Beck hastalığına sebep olur. Bu anormallikler değişik dozlarda selenyum ve vitamin E uygulaması ile düzeltilebilir. Böyle olduğu halde, güvenli terapatik ve zehirli doz arasında çok az fark vardır. Yüksek miktardaki selenyumbileşkelerinin protein tiolun oksidlenmesi yolu ile birçok doku üzerinde zehirleme etkisi vardır. Bu çalışmadaki amaç, diyet selenyum ve vitamin E'nin kemik dokusu ve kemiğin biyomekanik özelliklerine olan etkisini araştırmaktır. Bu amaçla dişi ve erkek genç tavşanlara hem aşırı dozda, hem de düşük dozda selenyum ve vitamin E diyeti verilmiştir. Karşılaştırma yapabilmek maksadıyla kontrol tavşan grubu seçilmiş ve bunlar uygun miktarda selenyum ve vitamin E bulunan bir diyete tabi tutulmuşlardır. Bünyedeki selenyum ve vitamin E fazlalığı ve azlığı kan ve doku analizleri ile tesbit edilmiştir. Diyetler kan parametrelerini büyük ölçüde değiştirmemiştir fakat GSH etkinliği selenyum oram ile doğru orantılı olarak artmıştır. Üç grup tavşandan alınan kemiklerin biyomekanik özellikeri 3 noktalı eğilme deneyleri uygulanarak ölçülmüştür. Gruplardan alman kas örneklerinin biyomekanik özellikleri ise çekme testleri yapılarak belirlenmiştir. Hem selenyum ve vitamin E eksikliği, hem de selenyum fazlalığı kemiğin biyomekanik özellikerini düşürmüşlerdir. Selenyumun çok zehirli olduğunun ve dikkatlice kullamlması gerekÜliğinin altı birçok defa vurgulanmış olmasına rağmen, bu özellik, düşük miktarlarda selenyum diyeti uygulanmasını engelleyemez.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DIETARY SELENIUM AND VITAMIN E ON THE BIOMECHANICAL PROPERTIES OF BONES AND SKELETAL MUSCLES Balçık, Cenk M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Turgut Tokdemir Co-Supervisor: Prof. Dr. Nuri Akkaş September 1996, 77 pages Combined deficiency of selenium and vitamin E leads to cardiovascular abnormalities, skeletal dystrophy, nail abnormalities and Koshin Beck disease which is an endemic and chronic degenerative osteoarthrosis. The abnormalities can be reversed by the administration of various forms of selenium and vitamin IIIE. However, there is a narrow margin between safe therapeutic and toxic doses. It has been shown that large doses of selenium compound have cytotoxic effects on several tissues via the oxidation of protein thiols. The present study was designed to investigate and compare the effects of dietary selenium and vitamin E on the bone tissue and on the biomechanical properties of bone. Both sex young rabbits were fed with either a standardized vitamin E and selenium adequate diet, a selenium and vitamin E deficient diet or a selenium rich diet. Deficiency or excess of selenium was verified by direct methods (tissue and blood selenium analyses). The diets did not effect the blood parameters considerably but glutathione peroxidase activity increased relatively with the selenium level. The biomechanical properties of bones and muscles from these three groups were determined experimentally with 3-point bending tests. The mechanical properties of the skeletal muscles are determined with tensile tests. Both selenium with vitamin E deficient and selenium excess diets decreased the biomechanical properties of bone. Although it has been pointed out that selenium is a highly toxic agent and caution has to be taken, this can not be an overriding objection against supplementation of the diet with low doses of selenium.