Serin iklim tahılları çim sularının verim ve bazı teknolojik özelliklerin araştırılması
Investi̇gation of yield and some technological properties of grass water of winter cereals
  1. Tez No: 565645
  2. Yazar: ESRA VARELCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN KAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çim, Çim suyu, Serin iklim tahılları, Buğday, Arpa, Yulaf, Çavdar, Klorofil, Grass, Grass water, Winter cereals, Wheat, Barley, Oats, Rye, Chlorophyl
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma Serin İklim Tahılları çim sularının verim ve bazı teknolojik özelliklerin araştırılması amacıyla 2016 yılında Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma ve uygulama serasında yürütülmüştür. Bu çalışmada materyal olarak dört farklı tahıl cinsine ait tescilli çeşitli tohumlar kullanılmıştır. Bu materyaller, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilmiştir. Kontrollü sera koşullarında dört farklı tahıl cinsine ait çeşitler (Konya-2002, Aslım-95, Larende ve Seydişehir) yetiştirilerek çim döneminde çimlerin hasatları yapılmıştır. Elde edilen çimlerden, çim suları elde edilerek, kullanılan tohumdan hareketle yaş çim sularının miktarları hesaplanmıştır. Bunlara ilaveten çim sularının freezedryer yöntemi ile toz ekstreleri elde edilmiştir. Sera şartlarında çimlendirme kaplarına üç tekerrürlü olarak toplam 1000 g tahıl cinsine ait çeşitlerin ekimleri yapılmıştır. Her bir tahıl çeşidine ait yapılan toplam 3 hasat sonunda; en yüksek yeşil aksam ağırlığı arpadan (toplam 770 g) ve en düşük çavdardan (200 g ) elde edilmiştir. En yüksek çim suyu verimi ise arpa 590 g (%77) ve en düşük 150g (%20) çavdar cinslerinden elde edilmiştir. Çim sularından yulaf çeşidinin klorofil-a ve klorofil-b (sırasıyla 4.96 mg/L ve 8.25 mg/L) içeriği bakımından en yüksek miktarda bulunmuştur. Buğday çeşidinin klorofil-a ve klorofil b içeriği (sırasıyla 1.83 mg/L ve 3.25 mg/L) olarak en düşük miktarda bulunmuştur. Ham protein miktarında ise en yüksek oran %0.56 ile çavdar çim suyundan elde edilmiştir. En düşük ham protein oranı ise %0.51 ile arpa çim suyundan elde edilmiştir. Çim suyu ektrelerindeki toplam flavonoid miktarı, buğday çim suyu ektresinden (17.21 mg/g) ile en yüksek miktarda elde edilirken, en düşük miktar çavdar çim suyu ektresinde (0.22 mg/g) olarak tespit edilmiştir. Tahıllarda çim suyu ekstreleri toplam fenolik madde miktarı bakımından çavdar çim suyu ekstresi (34.79 mg/g) ile en yüksek miktarda tespit edilmiştir. Arpa ve buğday çim suyu ekstrelerinde ise (15.70 mg/g) ile eşit ve düşük miktarlarda bulunmuştur. Antioksidan aktivitesi yönünden ise çavdar çim suyu ekstresi (12.75 mg/g) ile en yüksek miktarda bulunmuştur. Arpa ve yulaf çim suyu ekstrelerinde ise düşük miktarda antioksidan aktivitesine rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the research and applications greenhouse of Selcuk University Faculty of Agriculture in 2016 in order to inverstigate the yield and some technological characteristics of the winter cereals. In this study, the seeds of registered varieties belonging to four different cereal genus were used as marerial. All sample have supplied by Bahri Dağdas International Agricultural Research Institutue and Department of Field Crops of Agricultural Faculty of Selcuk University. The lawn of crops harvested in grass as that has been grown varieties of four different varieties of different winter cereal genus (Konya-2002 8bread wheat), Aslım-95 (rye), Larende (barley) and Seydisehir (oat)) under control of greenhouse conditions. Grass water attained by these grasses grown in previous applications. The amount of wet grass water was calculated from the obtained lawn by using the seed water. In addition, powder extracts of grass waters were obtained by freezedryer method. In the greenhouse conditions, in germination containers were cultivated with a total of 1000 g seeds of cereal varieties in three replications. At the end of 3 harvests for each grain type; highest green component weight was obtained from barley (total 770 g) and lowest rye (200 g). The highest grass water yield was obtained from 590 g (77%) of barley and the lowest 150 g (20%) of rye. The highest amount of chlorophyll-a and chlorophyll-b (4.96 mg / L and 8.25 mg / L) were found in grass waters. The chlorophyll-a and chlorophyll b content (1.83 mg / L and 3.25 mg / L, respectively) of wheat were found to be the lowest. The highest amount of crude protein was obtained from rye grass water with 0.56%. The lowest crude protein content was obtained from barley grass water with 0.51%. The total amount of flavonoid in grass water extracts was obtained from wheat grass water extract (17.21 mg / g) in the highest amount, while the lowest amount was found in rye grass water extract (0.22 mg / g). In cereals, grass water extracts were the highest with rye grass water extract (34.79 mg / g) in terms of total phenolic content. Barley and wheat grass water extracts (15.70 mg / g) were found in equal and low amounts. In terms of antioxidant activity rye grass water extract (12.75 mg / g) was the highest amount. Barley and oat grass juice extracts had low antioxidant activity.