Örgüt kültürünün çalışanların örgütsel bağlılıkları ve iş tatminlerine etkisi ve bir uygulama
A study on effects of organizational culture on job satisfaction and organizational commitment
- Tez No: 565727
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Örgüt Kültürü, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Organizational Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Çalışanlar, bağlı oldukları örgütün kendine özgü karakteristikleri ve dinamiklerinden direkt biçimde etkilenen unsurlardır. İşletme bilimi açısından çalışanlar, bir örgütün en değerli varlıklarından kabul edilmektedir. Bir diğer ifadeyle, çalışanlar, aslında örgütün yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için elzem olan kıymetlerindendir. Bu sebeple, çalışanların örgütsel bağlıklarının geliştirilerek sürdürülmesi ve doğal olarak iş istekliğine olumlu yansıması, olumlu bir örgüt kültürünün var olması ile sağlanmaktadır. Kültür, insan gruplarının müşterek geçmişleri ile ürettikleri veya geliştirdikleri iletişim biçimleri ve sosyal ilişkilerdir. Bir örgütü tıpkı insan topluluğu gibi düşünürsek, örgütün de kendisine ait bir kültürü olması gerektiği sonucu çıkarılabilir? Örgüt kültürü, örgüt içinde her seviyede çalışanın davranışlarını belirleyen her türlü kurallar, inançlar ve alışkanlıklardır şeklinde ifade edilmektedir. Tüm bu belirleyiciler, çalışanlar tarafından yeterince benimsenir ise, örgütsel bağlılığı ve iş istekliğini olumlu biçimde etkileyecektir. Bu bağlamda, olumlu bir örgüt kültürü geliştirmiş kuruluşların, çalışanlarının verim artışına yol açtıkları, iş huzurunun bu durumdan olumlu etkilendiği ve başarılı olduklarını ortaya koyan çok sayıda araştırma sonuçları paylaşılmıştır. Bu çalışma; hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin örgüt kültürünün çalışanların örgütsel bağlılıkları ve iş tatminlerine etkisi ölçmek için yapılmıştır. Tezin birinci bölümünde tez başlığı ve kapsamı hakkında giriş yapılmıştır. İkinci bölümde; kültür, örgüt kültürü, özellikleri, temel ögeleri ve sınıflandırmalarına değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü; örgütsel bağlılık kavramı, tanımı, önemi, mesleğe bağlılıkla farkı, örgütsel bağlılığın temel boyutları ve örgütsel bağlılığı etkileyen faktörleri açıklamıştır. Dördüncü Bölüm, iş tatmini, kavramı, tanımı, önemi, temel kavramları ve etkileyen faktörleri açıklamıştır. Araştırmanın beşinci bölümünde ise, hizmet sektöründe faaliyet göteren bir kuruluş çalışanlarında örgüt kültürünün örgütsel bağlılık ve iş tatmini üzerine etkilerini inceleyen bir anket uygulamasına ve elde edilen bulguların istatistiksel yorumlarına yer verilmiştir. Altıncı bölüm ise çalışma hakkında sonuçlar ve öneriler ile kapanmıştır.
Özet (Çeviri)
Employees are directly affected from the characteristics and dynamics of the organization in which they are involved. The science of management considers the employees as the most valuable part of the organization. In other words, the employees are essential assets for a company to be able sustain its organizational activities. Therefore, a positive organizational culture is the key to sustainable organizational commitment of the employees, in particular self motivation for the job. Culture is defined as the way of life, especially the general customs and beliefs, of a particular group of people at a particular time. If an organization is assumed to be a human community, we can conclude that it might have a particular culture peculiar to itself. Organizational culture is defined as the underlying beliefs, assumptions, values and ways of interacting that contribute to the unique social and psychological environment of an organization. If all these determinants are adopted enough by the employees, organizational committment and job motivation are positively affected. In this sense, many studies have revealed that a positive culture yielding organization would increased the employees productivity, deliver a peaceful working ambient and successful results. In this study, we aimed to investigate the effects of organizational culture on job satisfaction and organizational commitment. In the first part of the study, a brief information about the thesis and its scope were introduced. The second part presents culture, organizational culture, characteristics, basic factors and classifications. In the third section, concept, definition, major dimensions of organizational commitment, and factor affecting it were given. Following that, the forth section informs the reader abot the job satisfaction, its concent and definition, including factors affecting it and major dimensions. The last section of the study, fifth part, delivers the results of the survey applied in a service sector institution to determine the effects of organizational culture on job satisfaction and organizational commitment. The study ends with the part of conclusions and recommendations.