Örgüt kültürünün çalışanlarda inovatif düşünce geliştirme, iş tatmini ve örgüt bağlılığına etkisi: Bilişim sektöründe bir uygulama
Effects of organisational culture on employee's innovative thinking behaviour, job satisfaction and organisational commitment: An application in information sector
  1. Tez No: 381160
  2. Yazar: SERDAR AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, İnovasyon, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Organizational Culture, Innovation, Job Satisfaction, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tezin temel amacı örgüt kültürünün çalışanlar arasında inovatif düşünce geliştirmesi üzerinde, iş tatmini oluşması üzerinde ve örgüte bağlılık oluşması üzerinde etkisini araştırmaktır. Çalışmanın evreni İstanbul ilindeki bilişim firmalarıdır. Bu anlamda İstanbul'daki bilişim firmaları değerlendirilmeye alınmış olup çalışanlar arasında uygulanan olan anket çalışması ile konu amacına ulaştırılmıştır. İstanbul ilinde var olan firmaların net bir rakamı bulunmadığı için http://www.firmasec.com/firmalar/mb-bilgisayar-bilisim/istanbul/ adresindeki bilişim firmaları listesinden seçilmiş olan firmalar ile anket yapılmıştır. Rastgele seçilen 20 firma ile irtibata geçilmiş ve anketler e-mail aracılığıyla sorumlu müdürlere iletilmiş onlarında bu anketleri çalışanlarına dağıtması istenmiştir. Toplam 200 anket yapılması hedeflense de 130 katılıma ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bilişim sektöründe çalışanların inovatif düşünce düzeyleri oldukça yüksektir. İnovatif düşünceyi oluşturan etkenler derinlemesine incelendiğinde ise, çalışanların yenilik odaklılık ve proje üretme konusunda düşünce düzeyleri en yüksek seviyede olduğu görülmüştür. Yapılan çalışmada çalışanların inovatif düşünce, iş tatmini, örgütsel bağlılık ve örgüt kültürü değerleri arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon ve regresyon analizi ile incelenmiştir. Korelasyon analizi incelemesi sonucunda inovatif düşünce ile iş tatmini ve örgüt kültürü arasında herhangi bir ilişki bulunmazken, örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü orta kuvvetli bir ilişki bulunmuştur. Yine aynı şekilde çalışma sonucunda iş tatmini ile örgüt kültürü arasında bir ilişki bulunmazken, örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü orta kuvvetli bir ilişki olduğu görülmüştür. Bilişim sektörü çalışanlarının örgüt kültürü ile örgütsel bağlılıkları arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Bu sonuçlara göre, çalışanların örgütsel bağlılıkları ile inovatif düşünce ve iş tatminleri arasında ilişki bulunmaktadır. İnovatif düşünce özgürlüğü ve iş tatminleri çalışanların örgüte bağlılıklarını olumlu yönde etkilemektedir. Regresyon analizi sonuçlarına göre ise bireyci-toplumcu alt kültür faktörünün iş tatmini“yükselme”alt faktörü üzerinde ve belirsizlikten kaçınma alt kültür faktörünün örgütsel bağlılık devam bağlılığı alt faktörü üzerinde etkisinin olduğu ortaya konmuştur. Ancak bu çalışmada çeşitli sınırlılıklar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları çalışmanın bilişim sektörü ile sınırlı olması ve anket analizinde kalitatif yöntemlere yer verilmemiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this dissertation is to explore the effects of corporate culture on the creation of innovative thinking behaviours among employees, creation of job satisfaction and development of occupational loyalty. The population of the study includes the information technology companies within the Istanbul city. In this perspective, the IT companies operating in Istanbul have been chosen to be investigated and through the questionnaires conducted among their employees, the purpose of the study has been fulfilled. As the precise quantity of IT companies in the city of Istanbul is not recorded, questionnaires have been conducted at companies that were chosen from the IT companies list at the http://www.firmasec.com/firmalar/mb-bilgisayar-bilisim/istanbul/ link. 20 companies, which were chosen at a random base, have been contacted and questionnaires have been sent to the responsible managers of these companies to be passed through to the employees. Although the target number of questionnaires to be completed was 200, 130 respondents have completed the questionnaires. The findings of the research indicate that the employees working at the IT sector possess significantly high innovative thinking skills. When the factors constituting innovative thinking are investigated in depth, it has been discovered that the employees are innovation-driven and have highest levels of thinking for project development. In the study, the relationships between innovative thinking, job satisfaction, occupational loyalty and corporate culture values of the employees have been investigated through Spearman Correlation and Regression Analysis. As a result of the analysis, no relationship between innovation thinking and job satisfaction and corporate culture has been found, whereas a moderate positive relationship between innovative thinking and occupational loyalty has been discovered. As a result of the analysis, no relationship between job satisfaction and corporate culture has been found, while a moderate positive relationship between job satisfaction and occupational loyalty has been identified. It has also been discovered that there is no significant relationship between the corporate culture and occupational loyalty of the employees working in the IT sector. Depending on these findings, it can be stated that there is no significant relationship between the occupational loyalty of the employees with innovative thinking and job satisfaction. The liberty of innovative thinking and job satisfaction make a positive impact on the occupational loyalty of the employees towards the company. Besides, it has been illustrated by this study that individualistic/collectivist subculture factor has an effect on the job satisfaction“increasing”sub factor and the evading ambiguity subculture factor has an effect on the continuation of occupational loyalty sub factor.