Osmanlı dönemi Türk minyatür sanatının çağdaş Türk resmine etkileri
The effects of Ottoman miniature art on contemporary Turkish painting
  1. Tez No: 565753
  2. Yazar: NAGİHAN GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Minyatür, Osmanlı Dönemi, Çağdaş Türk Resim Sanatı, Miniature, Ottoman Period, Contemporary Turkish Painting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 277
Özet
Osmanlı Dönemi Türk Minyatür Sanatının Çağdaş Türk Resmine etkileri nelerdir? Konulu araştırmanın amacı; Osmanlı Dönemi minyatür sanatçılarının kimler olduğu, Osmanlı Dönemi minyatür sanatçılarının eserlerinin nasıl analiz edildiği, minyatür sanatından etkilenen Çağdaş Türk sanatçılarının kimler olduğu, minyatür sanatından etkilendiği belirlenen sanat eserlerinin neler olduğu, Çağdaş Türk resim sanatına minyatür sanatının etkilerinin neler olduğudur. Çalışmanın problem durumunu“Osmanlı Dönemi Türk Minyatür Sanatının Çağdaş Türk resmine etkileri nelerdir?”Sorusu oluşturmaktadır. Araştırma Osmanlı imparatorluğu sanatçılarından: Nakkaş Levni, Nakkaş Nigari, Nakkaş Seyid Lokman Aşuri, Nakkaş Sinan Bey, Musavver Hüseyin, Matrakçı Nasuh, Nakkaş Osman, Mehmet Siyah Kalem ve incelenen sanatçıların, Uyuyan Genç Kadın, Sultan 3. Ahmet ve Şehzadesi, Sultan Selim Ok Atarken, Kanuni ve İki has Odalısı, Sultan 2. Beyazıt, Zübdet'ül Tevarih, Fatih'in Gül Koklayan Portresi, Fatih Sultan Mehmet'in Portresi, Sultan 4. Mehmet Tahta, Âdem İle Havva, Süleymanname Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve Estonibelgrad, Beyan-i Menazil-i Sefer-i Irkatey-i, Sultan 1. Murad'ın Vize, İzceğiz ve Çatalcayı Fethinden sonra bir kavak gölgesinde dinlenmesi, Peştemalcıların tören alanından geçişi, Demonların Dansı, Dans eden şamanlar, adlı eserleri ile sınırlıdır. Çağdaş Türk sanatçılarından: Ülker Erke, Turgut Zaim, Engin İnan, Erol Akyavaş, Devrim Erbil, Nedim Günsür, Taner Alakuş ve incelenen sanatçıların: Kasaptan kaçan öküz, Mevlana'nın Tebrizli Şems ile konuşması, Beşik, Orta oyunu, Mesnevi, İlyas mektubu, Kerbela, Miraçname, Bir Anadolu kasabasında yaşantı, Haliç'e bakış, Cezayir savaşı, Karabasan, Yıldırım Beyazıt, Siyah Kalem tarzı adlı eserleri ile sınırlıdır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama teknikleri kullanılmıştır. Veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmada analiz edilen sanatçılar ve eserleri amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiştir. Veriler tablo haline getirilerek ekler bölümünde sunulmuştur. Araştırmada Osmanlı Dönemi minyatür sanatı ve tarihçesi, önemli temsilcileri, teknik ve uygulamaları, amaçlı örneklem ile seçilen eserlerin betimsel analizi aktarılmıştır. Çağdaş Türk resminde seçilen sanatçı ve eserleri kompozisyon, düzen, perspektif, biçim, renk, ritim, bakımından ilişkilendirilerek incelenmiştir. Elde edilen veriler sonuç bölümünde yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Minyatür sanatı kitap anlatımı olarak sanat çevrelerini, yaşam tarzlarını anlatıldığı gibi görülse de çağdaş Türk resim sanatı kompozisyon ve renk, anlatım ilkeleri olarak etkilenildiği görülmüştür. Bu etki yer yer Çağdaş Batı Sanatına etki ettiği geniş örnekleri ile yer almaktadır. Renk ve perspektif, figür, deformasyon, kurgu, çizgi, konu, ışık, soyut biçimler açısından Osmanlı Dönemi minyatür sanatından etkilendikleri ve bu etki doğrultusunda Türk resminden daha çok gelişmekte olan Türk sanatı bu etkileri bizlerden önce faydalanan Avrupalı sanatçılar, bu özellikleri kavrayarak Çağdaş Batı Sanatının klasik resim öğretiminden koparak soyut perspektiften uzak, çağdaş akım alanlarının doğmasına minyatür resminin sanat anlayışının estetik görüşün varlık bulmasında etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
What are the effects of Ottoman Miniature Art on Contemporary Turkish Painting? The aim of the research; Who are the miniature artists of the Ottoman period, how the their works (works of Ottoman miniature artists) are analyzed, who are the contemporary Turkish artists affected by the miniature art, what are the artworks determined to be influenced by the miniature art, what are the effects of the miniature art to the contemporary Turkish painting art. The main issue of this study is“What are the effects of Ottoman Miniature Art on Contemporary Turkish Painting?”Ottoman Reasearchecers and artists works are limited: Nakkaş Levni, Nakkaş Nigari, Nakkaş Seyid Lokman Aşuri, Nakkaş Sinan Bey, Musavver Hüseyin, Matrakçı Nasuh, Nakkaş Osman, Mehmet Siyah Kalem and the artists examined, Uyuyan genç Kadın, Sultan 3. Ahmet and şehzadesi, Sultan Selim Ok atarken, Kanuni and iki has odalısı, Sultan Beyazıt 2, Zübdet'ül Tevarih, fatih'in Gül Koklayan portresi, Fatih Sultan Mehmet'in portresi, Sultan Mehmet 4, Tahta, Adem and Havva, Süleymanname Tarih-i Feth-i Şikloş Estergon ve Estonibelgrad, Beyan-i Menazil-i Sefer-i Irkatey-i, Sultan 1. Murad'ın Vize, İzceğiz ve Çatalcayı Fethinden sonra bir kavak gölgesinde dinlenmesi, Peştemalcıların tören alanından geçişi, Demonların Dansı, Dans eden şamanlar, Among the contemporary Turkish artists: Ülker Erke, Turgut Zaim, Engin Inan, Erol Akyavas, Devrim Erbil, Nedim Gunsur, Taner Alakus and the artists examined: Kasaptan kaçan öküz, Mevlana' nın Tebrizli şems ile konuşması, Beşik, Orta Oyunu, Mesnevi, Ilyas Mektubu, Kerbala, Miraçname, Bir Anadolu kasabasında yaşantı, Haliç'e bakış, Cezayir savaşı, Karabasan, Yıldırım Beyazıt, Siyah kalem Tarzı is limited to his works. Qualitative research method has been used. Qualitative data collection techniques such as observation, interview and document analysis have been used. The data has beeb analyyzed have been selected by descriptive analysis method. The artists and their works analyzed in the research were selected with purposive sampling method. The data has been written in the table and presented in the annexes section. In this study, miniature art and history of Ottoman period, its important representatives, its techniques and applications, descriptive analysis of selected works with purposive sampling have been presented. The artists and their works selected in contemporary Turkish painting are examined in relation to composition, order, perspective, form, color, rhythm. The data obtained has been interpreted in the results section. As a result of the research, although miniature art is seen as a narrative of art circles and lifestyles, it is seen that contemporary Turkish painting art is influenced by composition and color and expression principles. This effect is sometimes reflected in the wide range of examples that influence Western Art. In terms of color and perspective, figure, deformation, fiction, line, subject, light, abstract forms, the Turkish artists were influenced by the miniature art of the Ottoman period, and in line with this effect, the Turkish art, which was developing more than Turkish painting, benefited these effects before us, Apart from the classical perspective, it was influential on the emergence of contemporary current spaces away from the abstract perspective.