Türkiye olimpik hazırlık merkezlerindeki sporcuların gelecek kaygıları ile bireysel kariyer planlamalarının incelenmesi
Investigation of future anxiety and individual career planning that athletes at Turkish olympic preparation centers
- Tez No: 565903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Kariyer Planlama, Kariyer, Kaygı, Sporcu, Umutsuzluk, Individual Career Planning, Career, Anxiety, Athlete, Hopelessness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, Türkiye olimpik hazırlık merkezlerindeki (TOHM) sporcuların gelecek kaygıları ile bireysel kariyer planlamalarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya, TOHM spor eğitimlerine devam eden sporcular arasından rastgele örnekleme metoduyla belirlenen 442 sporcu gönüllü olarak katılmış ve araştırmada kullanılan veri toplama araçları Gençlik ve Spor Bakanlığınca uygun görülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Edinsel (2018) tarafından, Erdoğan'ın (2009) çalışmasında kullanılan anket sorularından yararlanılarak oluşturulan ve geçerlilik çalışması ve faktör analizi yöntemi uygulanan“Bireysel Kariyer Planlama Ölçeği”ile Beck ve arkadaşları tarafından geliştirilen ve ülkemizde geçerlilik ve güvenilirlik çalışması Seber ve ark. (1993) tarafından yapılan“Beck Umutsuzluk Ölçeği”ve ayrıca sporcuların demografik bilgilerini ortaya koymak amacıyla, araştırmaya uygun olarak hazırlanan 7 soruluk kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde; sporcularda cinsiyetin gelecek dair umutsuzlukları üzerinde anlamlı bir fark oluşturduğu ve erkeklerin kadınlara göre daha umutsuz olduğu, ancak kadın ve erkek sporcuların öz yeteneklerini tanıdıkça umutsuzluklarında azalma olduğu tespit edilmiştir. Sporcuların kariyer planlama kararlılıklarındaki artış umutsuzlarını azaltmaktadır. Fakat sporcuların TOHM'de bulunma süresi arttıkça kariyer planlama kararlıkları azalma görülmektedir. Kariyer planlamasında TOHM tarafından yapılan yönlendirmenin sporcularda cinsiyet bazlı incelenmesinde, bu yönlendirmelerin kadınlarda kariyer planlamasında motivasyon kaybına yol açtığı görülmüş, erkekler ise böyle bir durum söz konusu değildir. TOHM'nin bu yönlendirmeleri erkeklerde umutsuzluğu azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to investigate the Future Anxiety and Individual Career Planning That Athletes at Turkish Olympic Preparation Centers. In this study, 442 athletes randomly selected among the athletes attending TOHM sports trainings participated in the study voluntarily and the data collection tools used in the study were approved by the Turkish Ministry of Youth and Sports. In the study,“Individual Career Planning Scale”, which was developed and conducted validation and factor analysisby Edinsel (2018) by using the survey questions of Erdoğan's (2009) study, was used as a data collection tool. Also, together with personal information form consisting of 7 questions. created by Beck et al. and the validity and reliability study was conducted by Seber et al. (1993) in Turkey, the“Beck Hopelessness Scale”was used as the other data collection tool. As a result of the research; a significant difference between gender and future anxiety in athletes has been found. It was found that males were more hopeless than females, but as men and women athletes recognized their self-abilities, their hopeless is decreased. The increase in the career planning determination of the athletes decreases their hopelessness. However, for athletes as the duration of staying in TOHM increases, career planning determination decreases. In the gender based examination of the guidance made by TOHM in career planning, it was seen that these guidelines lead to loss of motivation in career planning in women. Men do not have such a situation. These guidance of TOHM reduce hopeless in men.